Dagens PS

M: "Slumpa inte bort vattenkraften"

Vattenkraften kan påverkas mer än tänkt av den nya lagstiftningen, befarar olika aktörer.
Vattenkraften kan påverkas mer än tänkt av den nya lagstiftningen, befarar olika aktörer. (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 23 nov. 2021

Flera aktörer är kritiska till Sveriges lagstiftning om vattenkraften. Flera energibolag och politiker varnar nu för minskad elproduktion i samband med kommande miljöprövningar.
“Det är viktigt att man inte slumpar bort vattenkraften på politisk väg”, säger moderaten Lars Hjälmsered.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under en 20-årsperiod ska 1 800 kraftverk och 600 dammar få nya, moderna tillstånd. Det har en ny lag från 2019 slagit fast. Lagen har kommit till efter att EU har krävt att Sverige ska följa unionens miljödirektiv bättre, däribland Natura 2000 och vattendirektivet. De flesta vattenkraftverk följde dessförinnan en lag från 1919, och ett par omfattades till och med av lagar från 1700-talet, skriver Svenska Dagbladet.

Samtidigt utgör vattenkraften, i form av förnybar energi, en stor del av Sveriges svar på hur man ska klara den gröna omställningen.

Inför de kommande miljöprövningarna som ska utgå ifrån den nya lagen, är det flera energibolag som misstänker att de kan behöva sänka produktionen.

“Tanken är att processen ska leda till åtgärder med hög miljönytta och liten påverkan på energisystemet. Men vi känner en oro att det kommer att bli en betydande negativ påverkan på vattenkraften”, säger Sara Sandberg, miljöchef för Fortums vattenkraft i ett tidigare uttalande till Svenska Dagbladet.

Hänsyn till elproduktion

Lagen säger explicit att bedömningarna ska ta stor hänsyn ska tas till vattenkraftens nytta för elsystemet. Ambitionen är att maximalt ett par procent av kapaciteten ska kunna slås ut. Men energiproducenterna är ändå oroliga för alltför rigorösa tolkningar, och pekar på att lagen samtidigt inte tillåter alltför stor flexibilitet vid en prövning.

Eftersom det finns ett stort antal mindre kraftverk misstänker man att effekten kan bli större än att två procent av produktionen faller bort, då en del kan anse det olönsamt att driva verksamheten vidare.

Även Moderaterna ger sig nu in i debatten och kräver att lagen omformuleras. Anledningen är att man vill undvika en alltför stor nedmontering, men också att man vill värna äganderätten.

“Ofta ligger de små kraftverken i södra Sverige och ägs av företagare som har dem som ett av flera ben i sin företagsverksamhet. Det är ett viktigt syfte i sig att värna äganderätten”, säger Lars Hjälmered, som är näringspolitisk talesman i partiet, till Svenska Dagbladet.

ANNONS

Han menar att Sverige visserligen måste följa EU-rätten, men att lagstiftningen ändå kan göras mer tillåtande, så länge man visar att man “har en process”.

Läs också:

Rekordhögt pris på el väntas fortsätta
Elpriser: Kommunala producenter tjänar stort på höga priser

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]