Dagens PS

Lokalt motstånd saktar ner vindkraft

vindkraft
Vindkraft blir ofta inte byggd på grund av lokala veton. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 29 apr. 2022Publicerad: 29 apr. 2022

Det lokala motståndet mot vindkraft ökar. Men projekten kan  få grönt ljus om man ersätter närboende ekonomiskt och tar bort en del av den lokala beslutanderätten, enligt en brittisk rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige är ett av de länder som har problem att få lokalt godkännande för sina planer på vindkraftverk. Av de vindkraftparker som ofta ambitiöst blir planerade på central nivå är det många som hamnar i en administrativt långdragen process. Här har 668 planerade verk stoppats genom kommunalt veto 2021, skriver tidningen Energi, som ges ut av branschorganisationen Energiföretagen.

Stephen Jarvis, forskare vid London School of Economics and Political Science, har publicerat en rapport som undersöker hur möjligheterna ser ut att ändra på den här tendensen.

Beskrivningarna utgår främst från situationen i Storbritannien, men processerna för vindkraft liknar förhållandena i Sverige och USA, enligt Jarvis. I alla tre länderna är det svårare att få tillstånd för vindkraft än för solenergiparker.

Vindkraft kan dra ner fastighetspris

”I Storbritannien är planeringstiden för vindkraftsprojekt tre till fyra gånger så lång som för solenergianläggningar. Bara omkring 40 av de planerade vindkraftsprojekten blir av, jämfört med nästan 80 procent av solenergiprojekten”, säger Stephen Jarvis.

Det är dyrt att försöka få tillstånd utan att få dem. De projekt som faktiskt blir av hamnar ofta dessutom ofta på platser där det blir dyrare att bygga. I Storbritannien har vindkraft därför blivit mellan 100 och 287 miljarder kronor dyrare än den annars hade blivit.

Oavsett land verkar vindkraftsmotståndet ofta handla om förstörd utsikt och störande ljud, samt en rädsla för att fastighetsvärden ska minska.

En slutsats i Stephen Jarvis rapport är att reglerna kan vara dåligt anpassade för vindkraftetablering. Ett sätt att komma runt det är att se till att besluten inte fattas på lokal nivå. Sterphen Jarvis säger till tidnignen Energi att det blir konstigt att satsningar som ska lösa globala problem ska beslutas lokalt.

Ett annat sätt är att se till att ekonomisk ersättning betalas ut i samband med att anläggningar byggs. Man kan också föreställa sig en lösning som gör det lönsammare för lokalsamhällen att tacka ja – som att de får bli delägare eller behålla mer av skattepengarna lokalt.

ANNONS

”Det finns tyvärr ingen universallösning men beroende på lokala förutsättningar kan en eller flera av de här åtgärderna öka acceptansen”, säger Stephen Jarvis.

Läs också:

Stark marknad för vindkraft – men olönsamma bolag
Kritik mot regeringen – sinkar sin egen vindkraft

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS