Dagens PS

Kriget i Ukraina raserar globalt hållbarhetsarbete

Ukraina
Ett krig kommer inte ensamt, inte heller det i Ukraina, när en global livsmedelskris väntar. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 18 maj 2022Publicerad: 18 maj 2022

När kriget i Ukraina närmar sig sin fjärde månad är inflation, global livsmedelsbrist och en stundande hungersnöd ett faktum. Inom kort kommer en hel värld också kunna lägga ett havererat hållbarhetsarbete till listan när Putins krig rasar vidare. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att konsekvenserna av Rysslands krig mot Ukraina antagit monstruösa proportioner är ingen nyhet. Likväl har krigets effekter nu bildat så många ringar på vattnet att nya krig utkämpas dagligen, världen över.

Ett av dem är den globala livsmedelsbristen som just nu hotar miljontals människor. Ett annat mindre, men icke desto mindre krig är det globala hållbarhetsarbetet som står inför en katastrof. Detta sedan den rekordstora ökningen av livsmedelspriser snabbt raserar år av miljö- och hållbarhetsarbete.

Växthusgaser knutna till produktion

För att förstå hur det kunnat gå till behöver man beakta att mer än en tredjedel av utsläppen av växthusgaser är knutna till produktion, distribution och konsumtion av mat. En i grunden dålig ekvation som Rysslands angrepp mot Ukraina förvärrat på bara några månader, sedan livsmedelspriserna gått upp med mer än 36 procent.

Tittar man till exempel på vetepriserna befinner de sig just nu på rekordhöga nivåer och väntas stiga. Som tillägg till det påverkar kriget även tillgången på gödsel, eftersom Ryssland tidigare stått för stora delar av den globala försörjningen, vilket drabbar spannmålsmarknaden.

Fler kriser väntar

En situation som knappast hjälps upp av klimatförändring, eftersom det långsiktigt kommer att bli svårare att odla tillräckligt med föda, till tillräckligt många platser när världen blir varmare och förväntas föda 10 miljarder människor år 2050, skriver Bloomberg.

Information som man i likhet med kriget vill slå ifrån sig av ren självbevarelsedrift, men inte längre kan blunda för när ytterligare prishöjningar, livsmedelskriser och potentiella civila oroligheter väntar.

Läs även: Dagarna räknade för fish and chips

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]