Dagens PS

Här är de fem största hoten mot världens hav

Jordens hav innehåller 97 procent av allt vatten i världen, det upprätthåller allt liv på vår planet och står för 80 procent av den biologiska mångfalden, men havens hälsa är hotad och ett av de största problemen är plastföroreningar som på olika sätt skadar djurlivet
Jordens hav innehåller 97 procent av allt vatten i världen, det upprätthåller allt liv på vår planet samt står för 80 procent av den biologiska mångfalden, men havens hälsa är hotad och ett av de största problemen är plastföroreningar som på olika sätt skadar djurlivet. (Bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 juni 2022Publicerad: 16 juni 2022

Det kollektiva medvetandet om att vi behöver minska den globala uppvärmningen ökar i takt med att extrema klimathändelser blir vanligare över hela världen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare från FN:s mellanstatliga panel för klimatförändringar, IPCC, har utfärdat en varning om att vi bara har fram till 2030 på oss att göra de stora förändringar som krävs för att begränsa klimatförändringarna, det rapporterar Boat International.

Klimatkrisen kommer drabba jordens fattigaste människor mest, men den är ett existentiellt hot mot alla levande varelser och nu när extrema klimathändelser världen över blivit mer och mer vanliga har medvetandet om brådskan att minska den globala uppvärmningen och skydda miljön ökat rejält.

Jordens hav innehåller 97 procent av allt vatten i världen, det upprätthåller allt liv på vår planet och står för 80 procent av den biologiska mångfalden, men havens hälsa är hotad och det är en av de största anledningarna till oro. Här är de allvarligaste problemen och vad vi kan göra för att rädda haven.

Plastföroreningar

Plastföroreningarna i havet ökar varje dag. Djur kan missta plasten för mat och äta den, eller trassla in sig i den och skadas

Plastföroreningarna i havet ökar varje dag. Djur kan missta plasten för mat och äta den, eller trassla in sig i den och skadas. (Foto: Pixabay)

 

Plast är en symbol för oetisk konsumtion, det är billigt att tillverka, hållbart och används en gång, resultatet är enorm förorening av våra hav. Enligt uppskattning dumpas en lastbilslast med plast i havet varje minut, något som skadar ekosystemen och hamnar i näringskedjan. Djur kan missta plasten för mat och äta den, eller trassla in sig i den och skadas. Enligt uppskattning kommer det år 2050 finnas mer plast än fisk i haven.

En lösning är att dra ned på användandet av plast i vardagsföremål för engångsbruk och i stället använda föremål som kan återanvändas. En annan lösning kan vara att hålla företag ansvariga för sina plastföroreningar och att stödja och donera pengar till projekt för havsrening.

Oljeborrning och pipelines

ANNONS
Olja skadar havets ekosystem och dödar havslevande djur. Oljeutsläpp står för 10 procent av alla oljeföroreningar i haven, resten kommer från sjöfart och oljeborrning

Olja skadar havets ekosystem och dödar havslevande djur. Oljeutsläpp står för 10 procent av alla oljeföroreningar i haven, resten kommer från sjöfart och oljeborrning. (Foto: Pixabay)

 

Katastrofala oljeutsläpp i haven har tyvärr inte lärt oss någonting, de fortsätter regelbundet att inträffa. Oljeutsläpp står dock endast för 10 procent av alla oljeföroreningar i haven, resten kommer från sjöfart och oljeborrning. Vårt oljeberoende förstör hela ekosystem och dödar havslevande djur.

En lösning är att bli hållbar, att övergå till elbilar och solenergi, att sänka värmen och välja skönhetsprodukter utan petroleum. Att protestera och kräva granskningar kan tvinga företag att ändra skadlig politik.

Överfiske

Enligt uppskattningar är 90 procent av alla vilda fiskar i världen helt eller delvis överexploaterade.

Enligt uppskattningar är 90 procent av alla vilda fiskar i världen helt eller delvis överexploaterade. (Foto: TT)

 

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, uppskattar att hela 28,8 procent av världens vilda fiskbestånd är överfiskat och cirka 61,3 procent sägs vara “fullfiskade”. Därmed är 90 procent av alla vilda fiskar i världen helt eller delvis överexploaterade.

För att undvika att haven utarmas helt måste vi följa hållbara standarder. En lösning är att äta mindre fisk, att äta vegetariskt eller köpa MSC-märkt fisk. Ett annat sätt är att donera till Environmental Justice Foundation som bekämpar bottentrålning och kränkningar av mänskliga rättigheter inom fiskeindustrin.

ANNONS

Smältande istäcken

Den smältande havsisen stör vädermönster över hela jorden

Den smältande havsisen stör vädermönster över hela jorden. (Foto: TT)

 

När glaciärer, isberg och havsis smälter och delar faller ned i havet förändras havsströmmar och stör vädermönster över hela världen, stormar blir kraftigare och det blir fler och större översvämningar. Effekterna märks snabbast i de samhällen där isen smälter och det förändrar livet för befolkningen där. Enligt uppskattning kommer ishaven vara isfria på sommaren om 20 till 30 år.

Ett sätt att minska kostnaderna för de människor som drabbas värst av att ishavens isar smälter är att donera till sådant som hjälper ursprungsbefolkningar.

Korallreven dör

Havens korallrev dör och det beror nästan helt på mänsklig aktivitet, koraller är väldigt känsliga och den som dyker vid rev ska inte vidröra koraller eftersom det kan skada dem

Havens korallrev dör och det beror nästan helt på mänsklig aktivitet, koraller är väldigt känsliga och den som dyker vid rev ska inte vidröra koraller eftersom det kan skada dem. (Foto: Pixabay)

 

Tusentals djurarter lever i de tropiska korallreven, men reven dör i en oroande snabb takt, enligt uppskattning har redan 50 procent av Stora barriärrevet dött och det beror nästan uteslutande på mänsklig aktivitet som stigande temperatur i havet, ohållbar turism och överfiske. Korallreven skyddar kusterna från havets erosion och fiskeindustrin är beroende av dem.

ANNONS

Ett sätt att skydda korallreven är att se till att båtlivet i områden med rev är säkert och ankra i sandiga områden, långt från koraller och sjögräs så att ankarets kedja inte kan skada korallerna. Den som dyker ska inte vidröra koraller, som är extremt ömtåliga, kontakt med människor kan skada dem.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Historisk FN-resolution mot plastföroreningar i hav

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför båtförsäkringar

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS