Tio procent av glaciärisen kommer att smälta – oavsett om vi når de klimatmål som är uppsatta i Parisavtalet. Detta enligt data från The Guardian.
Glaciärisen smälter – även vid nådda klimatmål
Mest läst i kategorin
En tiondel av glaciärisen på världens bergstoppar kommer att smälta till mitten av det här decenniet. Detta även om vi når de mål som är uppsatta i Parisavtalet, vilket vi är långt ifrån att göra.
Grönland och Antarktis inte inräknat
Förlusten uppgår till 13 200 kubikmeter vatten, vilket kommer att ha stora effekter på djur och natur, svämma över floddeltan där det bor mycket människor och höja havsnivåerna.
I vissa områden, som Centraleuropa och Nordamerika vid låga höjder, förväntas issmältningen bli upp mot 50 procent. Då är inte heller Grönland eller Antarktis inräknat, där issmältningen är ännu större.
De data han presenterar för The Guardian kommer från Ben Marzeion, glaciolog vid universitetet i Bremen, och är aggregerad från 100 datormodeller från olika forskningsinstitut över hela världen.
“Orsakades för två eller tre decennier sedan”
Forskaren säger till The Guardian att majoriteten av denna smältning nu är omöjlig att stoppa, och kommer att ske oavsett vad människan gör. Däremot kommer mer is att smälta, och effekterna bli ännu större, om inget görs.
“Det vi ser i bergen nu orsakades av växthusgaser för två eller tre decennier sedan”, säger Ben Marzeion.
“På ett sätt kan vi se det som en domedag eftersom det redan är för sent att stoppa många glaciärer som smälter. Men det är också viktigt att människor är medvetna om hur beslut som fattas nu kan påverka hur vår värld kommer att se ut två eller tre generationer framöver”, säger han.
De data han presenterar för The Guardian kommer från Ben Marzeion, och är aggregerad från 100 datormodeller från olika forskningsinstitut över hela världen. Aggressiva utsläppsreduktioner kommer knappt att påverka siffrorna på kort sikt, men på längre sikt kommer det att påverka hur mycket havsnivåerna höjs. Olika modeller förutspår en höjd havsnivå på mellan 79 och 159 millimeter.
Läs mer: WWF-larm: Arktis-paket skadar miljön
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.