Dagens PS

EU tar små steg för att rena atmosfären från koldioxid

EU ska plocka bort CO2
Nu vill EU-kommissionen öka satsningar på att få bort koldioxid ur atmosfären. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 23 nov. 2021

EU-kommissionen arbetar med ett lagförslag som går ut på att rensa bort motsvarande fem miljoner ton koldioxid årligen ur atmosfären från 2030. De industriella lösningarna kan sedan utvecklas i större skala.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fem miljoner ton CO2 per år är en droppe i havet eftersom unionen släpper ut 3,5 miljarder ton koldioxid om året, men det kan vara ett steg i rätt riktning, skriver Bloomberg.

EU har sagt att man ska minska sina utsläpp med 55 procent fram till 2030, jämfört med 1990, och vara klimatneutrala 2050.

Lagstadga ett nytt regelverk

Ett sätt att nå dit är enligt EU-kommissionen att lagstadga ett nytt regelverk för redovisning och certifiering av koldioxidborttagning vilket kommer ske genom en rad industriella lösningar som ska rensa atmosfären på befintlig koldioxid.

Istället för att vara beroende av kol vill EU framöver se “kolkretslopp” där bland annat kolodlingar ingår.

Om försöket med fem miljoner ton lyckas kan det utökas i betydligt större skala. Samtidigt investerar unionen miljardbelopp i CCS-teknik inom kolintensiva industrier och andra projekt som ska hjälpa ekonomin att bli mindre kolberoende.

Läs även: Företag ökar vinsterna och minskar utsläppen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]