I England är det nödvändigt att minska köttproduktion för att rädda klimatet och undvika ekologisk nedbrytning. Det framför affärsmannen Henry Dimbleby för the Guardian.
England måste minska köttproduktionen
Mest läst i kategorin
Att bevara naturens mångfald är en förutsättning för en hållbarare väg mot klimatomställning. Den enda vägen att ro i land med dessa mål är ett kraftigt minska konsumtion av kött och mejeriprodukter.
I dagsläget används 85 procent av jordbruksmarken i England för betesmark för betande djur som kor eller för att odla mat som sedan används som foder åt djuren.
“Marken används på ett väldigt ineffektivt sätt när vi odlar grödor för att använda dem till foder åt kor, grisar och kycklingar, för att omvandla dem till proteiner åt oss”, säger Henry Dimbleby till The Guardian.
“Om vi misslyckas med detta, kommer vi att misslyckas med att uppfylla vår biologiska mångfald eller klimatmål i det här landet.”
Dimbleby är medgrundare till Leon, en snabbmatskedja – ett hållbarare alternativ till det vanliga utbudet med McDonalds i täten. Som en respekterad röst bland de konservativa, förespråkar han en global 30-procentig minskning av köttkonsumtion under en 10-årsperiod. Andra aktörer påstår att det krävs mycket mer – Greenpeace menar att det krävs 70 procent.
Blev förvånad över Torypartiets inställning
På uppdrag av regeringen, har Dimbleby skrivit två rapporter om Storbritanniens livsmedelssystem. Under ledning av Boris Johnson, skrevs en följdrapport som publicerades i juni och kritiken lät inte vänta på sig. Dimbleby anser att den innehöll alldeles för få förslag på åtgärder mot kritiska problem – skyhöga matpriser, hunger, barnfetma och andra viktiga saker.
“Det är ett så politiserat område, och ett globalt som alla undviker. Allmänheten gillar inte tanken på att minska kött och mejeriprodukter.”
Bönderna har drabbats hårt av Brexit
Efter Brexit har visat sig komplicerat ett exportera jordbruksprodukter till EU. Det har även gått trögt med regeringens nya subventionssystem för att kompensera bönder för bortfallen inkomst från EU, COVID-relaterade problem och stöd för ett hållbarare jordbruk.
Stigande bränslepriser har därtill skakat om marknaden med en tredubbling av priser på gödningsmedel. Ojämnare väderförhållanden – i sommar drabbades England av skyhöga temperaturer – försvårar också situationen för bönderna.
Bönder efterfrågar tydligare riktlinjer i en kaosartad politisk situation när det behövs ett större stöd. Vicki Hird är ansvarig på Sustain, som är en koalition av jordbruks- och livsmedelsorganisationer. Hon berättar för the Guardian att brittiska bönder står inför en svår situation med så många osäkerheter och att de skulle behöva ett bättre stöd för att kunna ställa om till hållbarare jordbruk.
Läs även: Hur mycket biff tål vi egentligen?