Regeringen stramar nu åt regelverket och får svidande kritik. Samtidigt finns misstankar om fusk för flera miljarder.
Företag utreds för miljardfusk – skärpta regler får kritik
Mest läst i kategorin
Det här skriver Dagens Industri i onsdagens utgåva (obs, betalvägg).
Enligt tidningen har Tillväxtverket fått in 2 000 tips om fusk med korttidsarbete.
Myndigheten uppges utreda 400 ärenden mot bolag som misstänks ha fått permitteringsstöd på felaktiga grunder, sammanlagt för 350 miljoner kronor, framgår det.
Utöver det har Tillväxtverket, enligt Di, stoppat felaktiga utbetalningar till företag på cirka 1 miljard kronor.
Svinnet kan uppgå till flera miljarder
Exakt hur mycket fusk det förekommit med statens krisstöd till företagen är oklart. Enligt Stefan Strömberg, som utreder coronarelaterad brottslighet med statens stödåtgärder på uppdrag av regeringen, fuskas det sannolikt mest med korttidsarbete.
“Det är inte otänkbart att det är ett svinn på en halv miljard till två miljarder kronor”, säger han till Di som berättar att han föreslagit regeringen att skärpa reglerna för stöd till företagen.
I stället för utbetalningar för flera månader i följd är förslaget att bara göra utbetalningar en månad i taget.
Dessutom ska företagen dokumentera direkt att de är drabbade av coronakrisen, samt redovisa avtal om permitteringsstöd.
Finansministern får svar på tal
Finansminister Magdalena Andersson (S) pekar på att det är skattebetalarna som står för notan för statens stöd till företagen och att det därför är viktigt att pengarna “hamnar i rätt fickor”, som hon uttrycker det.
Günther Mårder, vd för Företagarna, ser med oro på att reglerna för stödet till företagen stramas upp. Han befarar att konsekvensen kan bli att småföretag stängs ute från korttidsstödet.
“I jakten på det perfekta skapas hinder och svårigheter för vanliga företagare”, säger Mårder till Di.
Även Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega, kritiserar regeringen för åtstramningen av korttidsstödet.
“Anledningen till att stödet har fungerat väl är att det inte varit behäftat med så mycket administration som omställningsstödet”, säger han i artikeln (obs, betalvägg).
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.