Carl-Henric Svanberg berättar om sin värsta mardröm. Katastrofen är en svart skugga i hans framgångsrika karriär i näringslivet.
Carl-Henric Svanberg om sin värsta mardröm
Mest läst i kategorin
69-årige Carl-Henric Svanberg – i dag styrelseordförande i AB Volvo – var nytillträdd ordförande i brittiska oljejätten BP 2010 när bolagets oljeplattform Deepwater Horizon exploderade i Mexikanska golfen.
Elva personer omkom i olyckan. Allt medan oljan sprutade ut i Mexikanska golfen och orsakade en enorm miljökatastrof.
Tre månader tog det innan läckan hade täpps till och händelsen som skakade hela världen gav svallvågor in i Vita huset.
Fick stå till svars inför Obama
Skuren av kritik mot Svanberg och BP var massiv och i en intervju med Di Weekend berättar han om när han ställdes öga mot öga med USA:s dåvarande president Barack Obama och hans 18 ministrar.
Pressad inför stundens allvar i Vita huset slant Svanberg med tungan och råkade säga fel – att BP bryr sig om “the small people” vilket betyder småväxta. Han menade förstås vanligt folk.
Obama bjöd sedan in Svanberg i Ovala rummet i väntan på resultatet av förhandlingarna om hur BP skulle kompensera för det gigantiska oljeutsläppet.
Svanberg berättar att han och Obama, där och då, mest pratade “om livet”, förklarar han i Di Weekend.
“Vi pratade om vår uppväxt och hur den på krokiga vägar lett oss fram i livet. Det var först när avtal och pressrelease var klara som vi kunde göra vårt gemensamma offentliga uttalande inför pressen.”
Företagsboten slår alla rekord
Förlikningen med USA slutade med att BP satte upp en fond med 150 miljarder kronor för att täcka alla skador och krav på skadestånd från företag och privatpersoner.
Företagsboten är den största i amerikanska historia, framgår det i artikeln.
Carl-Henric Svanberg konstaterar att han lärde sig mycket i krisen, både om sig själv och andra.
“När du är inne i en sådan här stor kris är det som att det yttersta lagret på människan skalas av och en annan personlighet framträder”, säger han till Di Weekend där även bonusregnet på 118 miljoner kronor till AB Volvos ledning förs på tal och som bland annat innebar att vd Martin Lundstedt kunde kvittera ut drygt 21 miljoner kronor för pandemiåret 2020 – trots att fordonsjätten mottog miljardstöd från svenska staten.
Volvo har fått svidande kritik från en rad håll för bonusarna i ett läge när bolaget lyfte 1,2 miljarder kronor i stöd, tillika svenska skattepengar.
Försvarar alltjämt bonusarna
Bland andra har finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmännen Sven Hagströmer och Christer Gardell attackerat Volvo hårt för bonusfesten.
Men Svanberg vek inte ner sig och när han nu, om än knapphändigt, kommenterar saken igen träder han ånyo upp till försvar för bonusutdelningen.
“Den rörliga ersättningen var i det akuta krisläge som Volvo befann sig i styrelsens och ledningens viktigaste verktyg för att snabbt åstadkomma de nödvändiga neddragningarna. Den avsåg inte bara Martin utan 5 000 chefer över hela världen”, säger han till Di Weekend.
Köpte Stockholms dyraste privatbostad
Carl-Henric Svanberg har hängt med i det internationella näringslivets toppskikt i ett kvarts sekel. Han pratar om sin syn på Kina och avslöjar bland annat att han har vikingasjukan, att han är från Lappland och att han och hans fru Louise i hög grad investerar i startups, däribland i både Spotify och Klarna.
Bara i Volvo uppges Carl-Henric Svanbergs aktieinnehav vara värt 480 miljoner kronor.
Carl-Henric Svanberg och hans hustru köpte 2017 det årets dyraste privatbostad i Sverige, ett townhouse på 600 kvadratmeter på Östermalm.
Paret har även ett hus i Boston.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.