Dagens PS

Statsvetarprofessor: "Filureri" när Stefan Löfven avgår

Stefan Löfven har fonder
Stefan Löfven har anledning att vara nöjd – han fortsätter att dra in pengar genom sina fondinnehav. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 okt. 2022Publicerad: 28 juni 2021

En taktisk manöver – “filureri” – kan skönjas när Stefan Löfven nu meddelat att han avgår. Det menar en statsvetarprofessor som uttalar sig i Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stefan Löfven räknas som en god förhandlare. Därför är det också “filureri” när Stefan Löfven i dag, måndag, lämnat besked om att han avgår, enligt statsvetarprofessorn Mikael Gilljam.

Det säger han till Expressen och ser öppningar för Löfven som comeback som statsminister.

Ett av dessa är att L återvänder till januariavtalet. Dock bedöms den möjligheten som ytterst liten då det enligt experten skulle punktera förtroendet helt för Liberalerna som redan skvalpar långt under riksdagsspärren i opinionsmätningar.

C eller V måste röra sig i någon riktning

Ett annat alternativ är att Centern går ett steg till vänster. I så fall handlar det om ett samarbete utanför budgeten, resonerar Mikael Gilljam i Expressen, som även ser en väg framåt för Löfven om V tar ett kliv till höger och anammar en budget från S-MP-C.

Det sistnämnda är inget otroligt scenario, enligt statsvetarprofessorn.

“Det är sånt här ”filureri” som jag tror Löfven har tänkt ut för länge sedan”, säger han till tidningen.

Aftonbladets Anders Lidberg skriver på ledarplats att M-ledaren Ulf Kristersson hittills spelat sina kort rätt.

“Nu lurar han i vassen. Eftersom marginalerna är så oerhört små mellan blocken, i den mån man kan tala om block, så finns en teoretisk möjlighet att han blir vald till statsminister.

ANNONS

“Men det mest sannolika är nog att Moderaterna låter en allt mer skadeskjuten Stefan Löfven vingla vidare mot valet 2022 för att sedan ha goda möjligheter att vinna”, skriver AB:s ledarskribent.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger till SVT att Stefan Löfven nu slipper stå ensam ansvarig för den uppkomna situationen i rikets parlament, bollen ligger nu hos talmannen och de andra partierna, säger han.

“De närmaste veckorna blir det ingen semester för riksdagspartierna”, konstaterar professorn i statsvetenskap.

DN ser åtta tänkbara regeringskonstellationer

Talmannen kommer nu att be att få prata med partiledarna/gruppledarna för att se vilken statsministerkandidat som kan lämpa sig. Någon tidsgräns för det finns inte, och talmannen “har lovat att det ska gå fortare än förra gången”, säger Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentator för Ekot i Sveriges Radio.

Enligt Dagens Nyheter finns nu åtta tänkbara regeringskonstellationer, och ett otänkbart sådant, samtliga tänkbara regeringsbildningar har antingen Moderatledaren Ulf Kristersson eller Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister.

Göran Eriksson på SvD skriver: “Löfven vågar inte ta risken med ett extraval”. Läs hela hans analys här.

Göran Greider skriver i ett inlägg på Twitter att Löfven “överraskar” med sitt avgångsbesked. Greider anser att Löfven samtidigt riskerar att bränna broar till Vänsterpartiet med sina attacker på V, som Greider anser är “ledsamt att höra”.

Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, tycker det var rätt av Löfven att inte utlysa ett extraval utan lämna över till talmansrundor, vilket innebär att det blir alla inblandade partiers ansvar att hitta en lösning, skriver Klein på sin Facebook.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS