Miljardsatsningar flyttar utomlands och Sverige tappar enorma belopp när storbolagen gör investeringar i andra länder på grund av långsamma tillståndsprocesser på hemmaplan. “Det är ett starkt hot mot näringslivet”, säger Nicklas Skår, expert på miljölagstiftning på Svenskt Näringsliv.
Miljardsatsningar flyttar utomlands – "hot mot näringslivet"
Mest läst i kategorin
Det senaste konkreta exemplet är Bolidens miljardsatsningar i norska smältverket Odda, som Dagens PS rapporterade om, och som följde det svenska gruvbolagets investering i den finländska koppar- och nickelgruvan i Kevitsa för fem år sedan.
Sega tillstånd
Att de sega svenska tillståndsprocesserna drar ut på tiden är Bolidens kopparprojekt Laver i Älvsbyn ett annat konkret exempel på.
Tillståndsprocessen har pågått sedan 2014 i projektet som skulle innebära investeringar på omkring 20 miljarder kronor och 3 000 arbetstillfällen.
Flyttar utomlands
Att Boliden nu satsar på Norge talar sitt tydliga språk menar Nicklas Skår på Svenskt Näringsliv där han beskriver Boliden som “toppen av ett isberg”.
“De är ett av få bolag som vågar gå ut och säga som det är – att processerna i Sverige inte fungerar. Vi får ofta höra samma sak från både stora, men även små- och medelstora bolag”, säger han till Di och håller inte tillbaka med kritiken:
“Det är ett starkt hot mot näringslivet, men även mot miljö- och klimatarbetet.”
Andra jättar, som LKAB ser tillståndsfrågan som det största hotet mot sina investeringsplaner på uppemot 400 miljarder kronor framöver.
Blir olönsamma
Enligt Nicklas Skår är det nu många bolag som hellre investerar utomlands än på hemmaplan eftersom miljöprocesserna tar alldeles för lång tid. Samtidigt säger han att stanna kvar i Sverige kan bli en dyr historia för bolagen.
“Anläggningarna i Sverige tuffar på tills vidare, men förr eller senare kommer de inte längre vara lönsamma att driva.”
Läs mer: Norra Sverige: Krafttag krävs för att rädda investeringar
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.