Dagens PS

Klädkedjan i konkurs efter "permitteringsskämt"

Rabalder
Rabalders konkursförvaltare Christian Andersch under en tidigare rekonstruktionsförhandling. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 07 sep. 2020Publicerad: 02 sep. 2020

Klädkedjan Rabalder, med 32 butiker i landet, meddelade under måndagen att bolaget försatts i konkurs. Nu meddelar bolagets konkursförvaltare att coronaepidemin ligger bakom beslutet. Rabalders vd har tidigare kritiserat det han kallar “korttidspermitteringsskämtet”.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Under måndagen meddelade klädkedjan Rabalder, som har 120 anställda, att dess moderbolag ansökt om konkurs.

Företagets konkursförvaltare Christian Andersch menar att coronakrisen har haft en fatal verkan på Rabalders verksamhet.

“Det här är i grunden ett stabilt bolag men sedan coronapandemin kom har köpmönstret förändrats. Det har varit en smärre katastrof för många som säljer kläder och det här företaget är inte undantaget. Nu har man fått konstatera att det inte går att driva verksamheten i det här bolaget längre”, säger han till Ehandel.se.

Han säger till sajten att företaget de senaste åren haft en omsättning mellan 70 och 80 miljoner kronor och ett positivt resultat. Dagens skulder uppgår dock till runt 14 miljoner kronor.

“Tvingats sitta med korttidspermitteringsskämtet”

I april varnade Rabalders vd Jan Bergerud för att företagets situation var kritisk och gav regeringen kritik för dess åtgärder efter coronavirusets utbrott

“Istället för att lägga fokus på vår oroliga personal och att driva försäljning har vi tvingats sitta med korttidspermitteringsskämtet”, sa han till Arbetsmarknadsnytt.se.

Han menade att företaget kämpade för överlevnad redan i april.

“Kan vi inte visa oss livskraftiga är det kört, ingen bank kommer vilja stötta oss. Trots att vi har sökt alla stöd vi kan få kommer vi gå back med ett betydande belopp i april”, sa han då.

ANNONS

Vidare tillade han att han hoppades att sommarförsäljningen skulle rädda situationen. Denna levde dock inte upp till förväntningarna konstaterar Christian Andersch.

Läs mer: Covidstödet dröjt nästan två månader – ”En katastrof”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]