Coop är det senaste företaget i raden av it-haverier. Cyberbrottsligheten utgör ett ökat hot som kostar dagligvarukedjan tiotals miljoner kronor.
It-haveri för Coop – ökat hot mot detaljhandeln
Mest läst i kategorin
Riktad hackerattack
I helgen stod andra företag på tur. Coop, Apotek Hjärtat, SJ och St1hade samtliga teknikstrul – och bottnar i en hackerattack mot det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya.
Enligt Johan Wiktorin, riskspecialist och vd för analysföretaget Intil, hander det om utpressning.
”Kriminaliteten har tagit steget in i it-branschen. Det vanliga är att företagens hårddiskar krypteras och för att få nycklar till ett återställande krävs pengar”, säger han till Di.
Det var under fredagen som hackare slog till mot Kaseya som i sin tur stängde ned sina servrar och varnade tusentals kunder i flera länder.
Coop stängde ner största delen av sitt butiksnät under lördagen för att åter igen öppna många butiker under söndagen – där de istället tog betalt via appen Scan & Pay.
Avbrottet har ser ut att ha kostat livsmedelskedjan tiotals miljoner kronor, som enligt Kevin Bell pressekreterare på Coop, “arbetar dygnet runt för att hitta lösningar”.
”Det har självklart påverkat Coop, men hela bilden är inte klar än.”
Ökar globalt
Samtidigt ökar cyberbrottsligheten globalt och det är oklart hur den ska bekämpas.
”En internationell diskussion handlar om att utbetalning vid den här typen av utpressning ska bli olagligt. Det kolliderar dock med affärsintressen, företag vill få i gång verksamheten snabbt”, säger Johan Wiktorin vidare och konstaterar att “man måste värdera upp dessa hot”.
“Gör man inget åt detta från samhällets sida så fortsätter ökningen. Det får stora samhällsskadliga effekter”, säger han.
Läs mer: Vd:n för Klarna om haveriet: Pinsamt!
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.