Dagens PS

Hybrit – Volvo får första leverans av fossilfritt stål

Just nu: LKAB gör jättefynd av sällsynta metaller
LKAB:s vd Jan Moström säger att fyndet inte bara är goda nyheter för Sverige, utan för hela Europa – och klimatet. Foto: TT
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 19 aug. 2021

AB Volvo för den första leveransen av fossilfritt stål genom samarbetet Hybrit. “Nu vet vi att det fungerar rent tekniskt”, säger LKAB:s vd Jan Moström.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Hybrittekniken är ett samarbete mellan storbolagen SSAB, LKAB och Vattenfall.

Det har gått ut på att LKAB använder vätgas istället för kol och koks till att producera stålet, som sedan vidareförädlas hos SSAB i eldrivna ugnar och Vattenfall levererar grön el genom hela kedjan.

Första gröna stålet

Under onsdagen presentrerades det första fossilfria stålet på SSAB:s fabrik i Oxelösund.

”Det här betyder jättemycket. Nu vet vi att det fungerar rent tekniskt Med det som grund kan vi nu börja industrialisera, skala upp och se till att det blir ekonomiskt lönsamt att producera stålet”, säger LKAB:s vd Jan Moström till Di.

Nu blir nästa steg att ersätta gamla koldrivna masugnar och koksanläggningar i Oxelösundfabriken med moderna eldrivna ljusbågsugnar. Det ska även byggas en ny produktionsanläggning i Gällivare.

Stort intresse

Intresset från bolagen är redan rekordstort, bland annat från Apple.

Samtidigt har de tre parterna inte bestämt hur intäkterna ska delas upp.

ANNONS

”Vi har fokuserat på att få värdekedjan att fungera. Börjar man dela upp kakan innan den ens finns är risken att baket inte ens börjar. Det kommer att finnas plats för alla att utvecklas inom den här värdekedjan”, säger Anna Borg, vd för Vattenfall och sammanfattar:

“Vi har tydliga roller och kakan kommer att bli större på grund av det.”

Viktig eltillgång

Samtidigt hänger eltillgången fortsatt som ett svart orosmoln över produktionen. Den måste flyta på vid båda anläggningarna när den storskaliga produktionen är planerad från och med januari 2026.

”Det är viktigt att fundera på hur man kan se till att få upp tempot på tillståndsprocesserna. Det kan man göra genom att möjliggöra parallella prövningar. Och att det inte enbart ska tas hänsyn till lokal miljöpåverkan utan också det större klimatperspektivet samt att kommunala veton ska tvingas lämnas tidigare”, klargör Anna Borg.

Läs mer: Tillståndsfrågorna hotar Sveriges klimatmål

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]