Restriktionerna försvinner i samhället och det har utlöst en akut brist på personal – det är huggsexa om kompetensen i vissa branscher.
Huggsexa om personal när samhället öppnar upp
Mest läst i kategorin
“Under 2020 och större delen av 2021 har det varit lite att göra så vi har inte kunnat ha så mycket personal. Nu håller vi på att få upp en ny styrka”, säger barchefen Jimmy Höijer på restaurangen Austin Food Works i Stockholm till TT i en artikel på DN.se.
Under pandemin har bland andra många hotell, restauranger och krogar, event- sport- och kulturföretag tvingats säga upp eller korttidspermittera anställda.
När samhället nu öppnar upp igen har många skolat om sig och/eller börjar arbeta i andra branscher, eller går arbetslösa, och samtidigt har det uppstått en brist på personal hos många företag, som är i stort behov att bemanna sina krogar eller vad det nu är.
Det har blivit huggsexa om personalen och TT skriver att det finns risk att “företagen får slåss om kompetensen”, åtminstone i det kortare perspektivet.
Skriker efter taxiförare
Det behövs kockar, servitörer, eventpersonal men även taxiförare, vilket Dagens PS tidigare berättat om.
“Vi skulle behöva ett hundratal chaufförer ganska snabbt”, säger Satish Sen, tillförordnad vd på Taxi Stockholm, till nyhetsbyrån.
I Göteborg och på flera andra håll är situationen likartad.
Visserligen uppges många taxichaufförer gå arbetslösa i dag, men det kan ta tid att återanställa dem och under tiden löper kunder risk att hamna i kläm; de som ska åka taxi kan få vänta länge på bilen.
“Nu ser vi att restriktionerna lättar och folk återgår till sina arbeten, vilket gör att andra delar av branschen också kommer i gång som till exempel lunchrestauranger och konferensanläggningar. I takt med att detta sker kommer det att bli ännu svårare att hitta personal eftersom cirka 50 000 försvann från sina arbeten av olika anledningar under pandemin”, säger Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning vid Visita, till TT på DN.se och konstaterar att är det kris på personal på ett håll, så spiller det över på andra branscher.
Dröjer innan besöksnäringen återhämtat sig
Hans bedömning är att det dröjer innan exempelvis den hårt pandemiutsatta besöksnäringen är tillbaka i matchen på allvar.
Kompetensbrist rådde redan innan pandemin bröt ut, och den har förvärrats, konstaterar Magnus Wallerå, chef för utbildning, forskning och innovation på Svenskt näringsliv i artikeln, och menar att notan för att färdigutbilda ny personal blir hög för näringslivet.
Läs mer om vad andra experter säger om personalbristen, hur omfattande problemet är och om de tror att personalkrisen blir långvarig eller inte.
Läs mer: Här är branscherna som grävde guld under pandemin
Läs även: Krogar gick från kris till kris – nu är det personalbrist
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.