Dagens PS

SHB: Flaskhalsar stoppar inte tillverkningsindustrin

SHB
Handelsbanken, SHB, spår en rad tunga räntehöjningar och konstaterar att förtroendet för Riksbanken är rejält naggat i kanten. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 okt. 2021Publicerad: 04 okt. 2021

Ekonomin i tillverkningsindustrin i Sverige uppges vara god – trots flaskhalsar, och här är förklaringen till det, enligt Handelsbanken, SHB.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Konjunkturinstitutets månatliga mätning, konjunkturbarometern, som Dagens PS skrev om förra veckan, pekar det mesta på en fortsatt tillväxt i svensk BNP i höst, och Konjunkturinstitutet, KI, har i likhet med regeringen och även Handelsbanken höjt de kortsiktiga tillväxtprognoserna för Sverige, vilket går stick i stäv med tillväxtprognoserna för både jätteländerna USA och Kina, där förväntan bland bedömare justerats ner rejält.

Det här skriver Handelsbankens makroekonom Johan Löf i senaste utgåvan av bankens makrobrev Makrosvepet, där han visserligen konstaterar att tillväxten i Sverige “må ha toppat”.

ANNONS

Den har i vart fall svalnat något, enligt experten men samtidigt har återhämtningen i svensk ekonomi sedan BNP kraschlandade förra våren varit enormt stark och pågått mer än ett år.

Tjänstebranscherna är nu draglok

“Det handlar ändå om totalt sett fortsatt stark tillväxt, när tillverkningsindustrin successivt lämnar över stafettpinnen till tjänstebranscherna som lyfts allt mer i och med hävda restriktioner”, skriver Löf som utgår från att flaskhalsarna globalt fortsätter för flera leverantörskedjor, där bil- och lastbilstillverkare är särskilt utsatta branscher.

Men stämningen i tillverkningsindustrin är trots flaskhalsar fortsatt god vad det gäller orderingång och återanställning av personal, enligt SHB:s proffsbedömare.

Bakgrunden till det är, konstaterar Handelsbankens makroekonom med hänvisning till KI-statistiken, att det bara är en mindre andel andel av industrin som drabbas av flaskhalsarna.

“För det första är industriföretag med negativ pandemieffekt på produktionen i minoritet. I de fallen rör problemen visserligen närmast enhälligt leveranser, medan låg efterfrågan och personalbrist är mildare problem. Men trots att det inom den drabbade gruppen nu vittnas om en upptrappad grad av problem – mindre övervikt för företag som upplever liten, snarare än stor, negativ effekt – har i slutändan färre än var femte industriföretag stora, produktionshämmande leveransproblem”, konstaterar Johan Löf som räknar med ökad inflation och prishöjningar i höst, men att inflationen torde lägga sig nästa år.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Möt Sveriges främsta AI-experter

AI Unlocked är en koncentrerad halvdag där du möter fyra av Sveriges främsta AI-experter - för dig som vill lyfta dina affärer och gå från nyfiken till kunnig. Få 20 % rabatt med koden PSUnlocked.

Boka här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]