Norge har tjänat 6 miljarder på stängd gräns – samtidigt som svenska handlare går i konkurs.
Norge har tjänat 6 miljarder på stängd gräns
Mest läst i kategorin
Statistiska Centralbyrån presenterade i förra veckan siffror som visar att kommuner med gränsen mot Norge har det tufft. I kommuner utan gräns mot andra länder ökade försäljningen med 6,5 procent. I gränskommunerna minskade den samtidigt med 35 procent.
“Det är uppenbart att reserestriktioner och stängning av gränser har påverkat dagligvaruhandeln i gränskommunerna. Det är framför allt kommuner med en gräns mot Norge som går svagt. Sammanlagt minskade försäljningen där med 38 procent förra året. I kommunerna som gränsar mot Finland minskade den med 12 procent”, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.
Kommunen tappade 62 procent
Försäljningen minskade främst i kommuner i Värmlands och Jämtlands län. Eda och Årjäng såg försäljningstapp på 49 respektive 42 procent. Men den hårdast drabbade kommunen ligger i Västra Götaland, enligt SCB:s pressmeddelande.
“I Strömstad minskade dagligvaruhandelns försäljning med 62 procent under 2020”, säger Daniel Lennartsson.
Många butiker har tvingats i konkurs och arbetslösheten har skjutit i höjden i den västsvenska staden.
“Vi har butiker och restauranger så det räcker för en storstad. Jag har skrivit varselavtal så pennan glöder”, säger Handels ombudsman Marie Rask till tidningen Arbetet.
I Haparanda, med gräns mot Finland tappade dagligvaruhandeln 16 procent.
Tuffa tider för de svenska gränskommunerna, men i Norge är det gladare siffror. E24.no skriver att norska staten tjänade 6 miljarder kronor på den stängda gränshandeln.
Vill sänka avgifterna
När norrmännen inte kunnat åka till Sverige och handla har den inhemska handeln rusat. Främst kommer intäkterna från alkohol och tobak. Norrmännen är inte heller sugna på att återigen släppa de intäkterna till Sverige, när Norge tjänar miljarder på stängd gräns.
“Vi har fått det slutliga beviset: statistiken visar vad gränsöverskridande handel ger i direkta skatteförluster för staten. När gränserna öppnas igen visar undersökningar att nio av tio kommer att ta upp den gränsöverskridande handeln igen. Då måste norska politiker förstå att avgifterna måste sänkas”, säger Petter Haas Brubakk, vd för NHO Mat og Drikke, en intresseorganisation inom mat och dryck ansluten till det norska näringslivets huvudorganisation, till E24.no.
Han anser att Norge bör titta på Danmark, som har sänkt sina skatter för att danskarna inte ska åka till Tyskland för att handla. Sådana krav kommer nu också från politiker, Fremskrittspartiets viceordförande Sylvi Listhaug föreslår sänkta skatter och avgifter till svensk nivå.
“Jag vet att kristdemokraterna har varit mer katolskt än påven i denna fråga, men de måste också inse att det inte är mer skadligt för folkhälsan att köpa tobak, snus och alkohol i Norge än i Sverige”, säger Listhaug till E24.no.
Läs mer: Norrmän känner “Sverigeskam” – shoppingyra uteblev – Dagens PS
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.