Dagens PS

Kinas H&M-bojkott kan drabba fler företag

H&M i Kina
Experter tror att Kinas H&M-bojkott kan drabba fler svenska företag. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 mars 2021Publicerad: 26 mars 2021

Fler svenska företag kan drabbas av den kinesiska H&M-bojkotten, enligt experter. Kinas och Sveriges relation var redan frostig när H&M-bojkotten drog i gång i Kina på sociala medier för ett par dagar sedan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakgrunden är att den svenska klädjätten i ett uttalande tagit avstånd från tvångsarbete på bomullsfälten i Xinjiangprovinsen. Men det var i september i fjol och nu har det fått nytt liv i Kina där det inte går att vare sig nätshoppa H&M-varor i Kina eller använda företagets mobilapp i landet, skriver Svenska Dagbladet.

Det är det kinesiska kommunistpartiets ungdomsförbund som dragit i gång H&M-bojkotten, som nu riskerar att spilla över på andra svenska bolag.

EU:s sanktioner utlösande faktorn

Men det som utlöst Kinas starka reaktion och där H&M hamnat i skottgluggen beror i grunden på de EU-sanktioner som infördes i veckan mot kinesiska tjänstemän som anklagas för brott mot mänskliga rättigheter i Xinjiang, menar Jerker Hellström, chef på Swedish Center for China Studies (SCCS).

Även USA, Storbritannien och Kanada deltog i koordinationen av Kina-sanktionerna och det är inte bara H&M utan även andra stora, västerländska varumärken som drabbas, däribland Adidas och Nike, enligt Svenska Dagbladet.

“Det hela ses i Peking som en västerländsk komplott mot Kina. Det som sker nu är ett symboliskt agerande”, säger Jerker Hellström till tidningen.

Att H&M bojkottas i Kina är ingen tillfällighet, anser Kristina Sandklef, ekonom och Kinakännare.

“Kina har länge retat sig på den höga svansföringen i Sverige, som utmärkt sig som en humanitär stormakt och pekat finger åt Kina när det gäller mänskliga rättigheter. Relationen mellan Sverige och Kina är usel. Tyvärr finns det en stor risk att fler svenska företag också kan drabbas”, sger hon till SvD.

Läs hela artikeln.

ANNONS

H&M raderat från Kinakartor

Läs även Dagens Industri, som skriver att bedömare ser attacken som en dödsstöt för investeringsavtalet mellan Kina och EU, och att det också är en varning från Kina mot internationella företag om att inte bojkotta vinter-OS i Peking nästa år.

Finwire berättar med hänvisning till Bloomberg News att H&M:s butiker försvunnit från Apple Maps och Baidu Maps i Kina.

Användare som söker efter H&M på dessa två söksidor kan inte få fram kedjan, trots att den har 400 butiker i landet. Apple Maps hämtar sin kartinformation från kinesiska och Alibaba-ägda Autonavi Software.

Wall Street Journal rapporterar enligt Finwire om att det inte ens går att används sig av Didi Chuxings taxitjänst till någon av butikerna. Detta då de inte erkänns som en ”godkänd destination”.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS