Tidningen Fastighetsnytt listar affärerna som kantats av svartbyggen, mutor och korruption.
Fastighetsbranschens solkiga affärer
Mest läst i kategorin
Artikeln inleds med Nya Karolinska Solna (NKS), det gigantiska sjukhusprojektet som direkt rev ner kritik då upphandlingen ifrågasattes för bristande konkurrens.
Ännu större blev upprördheten över kostnaderna för bygget, som sker i offentlig-privat samverkan (OPS) enligt beslut.
I en granskning visade det sig att notan per konsult låg på 700 000 kronor. Lägg där till att åtta av tio fakturor, enligt en annan granskning, av Dagens Nyheter, visade sig sakna avtalsenliga specifikationer, berättar Fastighetsnytt.
Runt 61 miljarder kronor väntas hela paketet med Nya Karolinska Solna kosta fram till 2040, vilket är långt mer än beräknat.
Jävmisstankar mot topparna
“En första delrapport från Stockholms universitet, som fått i uppdrag att granska NKS, visar att beslutet om ett OPS-upplägg inte utreddes tillräckligt och att kostnaderna därför blivit onödiga höga”, skriver Fastighetsnytt och konstatetar att såväl produktionsdirektören som anställdes som finanslandstingsrådet Irene Svenonius båda varit föremål för jävanklagelser.
Felbyggen och cirka 1 400 problem när patienterna skulle flytta in i nya sjukhuset 2016 kastar ytterligare skuggor över det för skattebetalarna extremdyra projektet med Nya Karolinska Solna, där även hjärtpatienter blivit lidande av de tekniska haverierna, bland många andra märkligheter som omgärdat NKS.
Ytterligare en annan fastighetsaffär som hamnar på kvalificerat sig på tidningens skandal-lista är Corems bud på rivalen Tribona.
Året var 2015 och fastighetsjätten Klöverns ägare Rutger Arnhult var även största ägare i Corem och hade, framgår det, byggt upp 30 procents ägande i Tribona innan budet på just Tribona.
Budet låg på 42 kronor per aktie och det snabbt fick kritik från de mindre aktieägarna i Tribona, samtidigt som de större aktieägarna vände sig mot att hälften av betalningen skulle ske i preferensaktier i Corem.
Det mest uppseendeväckande i den här affären var, skriver Fastighetsnytt, att Rutger Arnhult “satt på flera olika stolar”. Det gjorde att han “kunde spela ut” aktieägarna mot varandra.
Affären rann Arnhult ur händerna
Nu blir emellertid Corem i slutändan snuvad på Tribona-affären då Catena kliver in som spekulant och köper ut Klöverns andel i bolaget. Priset till en början är detsamma, 42 kronor per aktie, men Aktiemarknadsnämnden går sedan in och höjer det till 45 kronor.
Catenas vd Gustaf Hermelin tas in i styrelsen i Tribona. Han har några år tidigare fått sparken från Klöverns styrelse, som kontrolleras av Rutger Arnhult.
Men Hermelin försäkrar senare på frågan från Dagens Industri om affären var en revansch att det inte alls handlade om det utan att han endast vill “bygga bra börsbolag”, berättar Fastighetsnytt, som även tar upp turerna kring Heden i centrala Göteborg, här finns många åsikter om hur den enorma ytan bör användas och meningarna går isär.
En del tycker att den ska bebyggas, andra att den kan få fortsätta vara den “oas” den är i dag.
Just nu råder det stiltje kring Heden men fastighetsbolaget Serneke vann för flera år sedan en markanvisning, som förnyats, för bostäder på tomten. Från Göteborgs stad är beskedet att en detaljplan kommer “inom de närmaste åren”.
Korrumperade kommunpampar
Ytterligare ett graverande fall i ämnet fastighetsaffärer, icke att förglömma, är Friends Arena i Solna strax utanför Stockholm.
“Den 27 oktober 2012 invigdes den nya nationalarenan i fotboll, Friends arena. Vägen dit kantades dock av misstankar och åtal för korruption, och två kommuntoppar som tvingades avgå”, konstaterar Fastighetsnytt, som även sätter fingret på Rikshem-affären, som resultetade i att den kände fastighetsprofilen och ex-politikern Ilija Batljan (i dag boss för bostadsutvecklaren SBB) sparkades som vice vd för Rikshem.
Orsaken var att han gjort egna fastighetsaffärer vid sidan om Rikshem.
I den här härvan klev även Fjärde AP-fondens dåvarande vd av sin stol, vilket gav upphov till rykten om att det var kopplat till Rikshem-affären.
Kaplans fadäser kostade ministerposten
Fastighetsnytt tar även upp den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplans (MP) plötsliga sorti, som givetvis bottnade i flera klavertramp.
Kaplan fick avgå från regeringen efter att han sällskapat under en middag med en beryktad, svensk-turkisk högerextremist och att han dessutom, i ett tv-klipp från 2009, jämfört Israels agerande mot palestinier med Nazitysklands behandling av judar.
Västlänken i Göteborg och de hårt kritiserade Norra tornen i Stockholm är andra svarta fläckar på fastighetsfronten som hamnat under Fastighetsnytts lupp.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.