En ny bolagsskatt drabbar svenska företag. G7-länderna backar upp en global miniminivå på bolagsskatten – som slår mot Sverige, enligt expert.
Expert: Ny bolagsskatt drabbar svenska företag
Mest läst i kategorin
Det är inte bara svenska företag med investeringar utomlands som påverkas av en ny bolagsskatt, även de svenska statsfinanserna drabbas när bolagsskatten förändras i sina beståndsdelar, enligt Claes Hammarstedt, skatteexpert på Svenskt Näringsliv.
“Sverige är ju ett litet land. Det är klart att vi själva inte kan vrida runt det här skeppet. Det vet vi är kört”, säger Claes Hammarstedt till TT.
Lönsamma jättar får annan beskattning
Miniminivån på den globala bolagsskatten ska vara 15 procent är det tänkt och de allra största bolagen i världen, däribland Apple och Google, ska beskattas på ett annat sätt, enligt propåerna som G7-länderna alltså ställde sig bakom under helgens toppmöte i England.
Svenskt Näringslivs skatteexpert Claes Hammarstedt tror att det kan ta två till fyra år innan det mynnar ut i en skattelagstiftning.
I Sverige är bolagsskatten 20,6 procent. I det avseendet påverkas inte Sverige av miniminivån på bolagsskatten på 15 procent.
Däremot får det effekt på svenska företag med investeringar i länder där bolagsskatten är lägre, konstaterar Hammarstedt i TT-intervjun.
“Länder med stora marknader har en naturlig attraktionskraft på investeringar. Det gör att de inte nödvändigtvis behöver konkurrera med bolagsskattesatsen. Andra länder kan däremot behöva använda skattesatsen så att de blir mer attraktiva ur investeringssynpunkt”, säger han till nyhetsbyrån och kallar det hela för “en inskränkning i skattesuveräniteten”.
Läs även: 10 förslag ska utveckla finanssektorn »
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.