Dagens PS

Företag och kärlek = äktenskapsförord

Brudpar, Företag och kärlek = äktenskapsförord
Utan äktenskapsförord delas ditt företag på hälften vid en eventuell skilsmässa. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 maj 2021Publicerad: 11 maj 2021

Om du som företagare blir kär och vill gifta dig kan det vara bra att ha koll på vad som händer med ditt företag vid en eventuell skilsmässa.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan vara bra att som egenföretagare ha koll på hur företaget påverkas om du gifter dig, eller snarare, vad som händer om du skiljer dig.

Så klart tänker du inte på äganderätt, ekonomi och skilsmässa när du är nykär och går i giftasplaner, men det är viktigt att göra det eftersom giftermål påverkar ditt företag juridiskt och det kan få flera konsekvenser.

Allt blir giftorättsgods

När du gifter dig blir allt du och din tilltänkta äger giftorättsgods, värdet av er egendom delas då på hälften vid en eventuell skilsmässa, även värdet på ditt företag. Medan ni är gifta äger ni era egna tillgångar och skulder, men vid en skilsmässa delas värdet av allt lika mellan er, om ni inte har avtalat någonting annat.

Att du startade ditt företag innan du gifte dig spelar ingen roll, värdet av all egendom som inte har angivits som enskild egendom i ett äktenskapsförord, gåvobrev eller testamente delas lika vid en skilsmässa.

Företagets värde delas på hälften

Om din partner, efter en eventuell skilsmässa vill bli utköpt från ditt företag måste du således betala hälften av ditt företags värde. Om företaget har värdefulla tillgångar och, eller, många anställda blir värderingen komplicerad. Om du inte har möjlighet att köpa ut din ex-make eller-maka blir hen delägare i företaget.

Det här kan undvikas med ett äktenskapsförord i vilket ni anger att företaget inte ska ingå i giftorättsgodset om ni skiljer er. Då blir företaget din enskilda egendom och du får behålla det i sin helhet om ni skulle skilja er.

Skriva in i kompanjon- eller aktieägaravtal

ANNONS

När ett företag har flera delägare, kan ni i kompanjonavtalet, eller i aktieägaravtalet, skriva in att alla delägare ska ha ett äktenskapsförord som stipulerar att era respektive andelar i företaget är er enskilda egendom.

För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt ska det vara undertecknat av båda parter och registrerat hos Skatteverket. Att ta upp diskussionen om äktenskapsförord kan kännas svårt och obekvämt och uppfattas som tvivel av den andra parten, men det ska i stället ses som en försäkran om att minimera risken för konflikter i framtiden, skriver Realtid.

Läs mer: Affärsjuristen: Då ska du välja konkurs framför rekonstruktion

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]