Nu i maj har skatten på plastpåsar funnits i ett år. Plastpåseskatten blev hårt kritiserad på förhand och kallades bland annat för symbolpolitik, vissa ansåg också att den saknade miljönytta.
Stora effekter av plastpåseskatten under första året
Mest läst i kategorin
Efter ett år med plastpåseskatten har försäljningen av plastpåsar i butik minskat markant. Axfood har exempelvis minskat försäljningen av plastbärkassar med hela 70–75 procent.
Hur mycket av minskningen som beror på skatten och hur mycket som beror på coronapandemin är svårt att avgöra. Alla stora dagligvarukedjor är dock överens om att skatten har påverkat mycket.
Försäljningen av avfallspåsar ökar
Samtidigt som försäljningen av plastbärkassar har minskat, har försäljningen av avfallspåsar i plast på rulle ökat. När Ehandel.se frågade de största dagligvarukedjorna i februari svarade Axfood att försäljningen ökat med 80–85 procent, och ICA att den ökat med 64 procent.
Coop uppgav att deras försäljning av avfallspåsar nästan hade fördubblats och menade att detta kan ses som en effekt av plastpåseskatten.
Orimligt att beskatta konsumenter
Alexandra Davidsson, generalsekreterare på den ideella föreningen Medveten konsumtion, menar att det är orimligt att plastbeskatta konsumenter.
“Särskilt när man plockar upp alla produkter som finns i påsen, som är fyllda eller täckta med plast som inte alls beskattas”, säger hon till Ehandel.se.
Hon tycker att det i sig är rätt att beskatta plast, men anser att det är producenterna som ska beskattas och inte konsumenterna.
Svensk Handel missnöjda med effekten
Svensk Handel var på förhand en av plastpåseskattens hårdaste kritiker och de är inte heller nöjda med den effekt skatten har haft, trots att den har bidragit till en drastiskt minskad försäljning av plastpåsar.
“Snart får vi statistiken när Naturvårdsverket släpper sina siffror och där kommer vi förmodligen att se en stor minskning av plastbärkassar. Men jag tror inte att något i den mätningen kommer att ta hänsyn till att konsumtionen av avfallspåsar och papperspåsar sannolikt ökat istället”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk talesperson på Svensk Handel till Ehandel.se.
Positiv till återvinning
Även om han är besviken på plastpåseskatten tycker han att all form av återvinning i grund och botten är positiv och han är en av dem som tar med sig sina plastpåsar igen när han går och handlar. Å andra sidan köper han ibland avfallspåsar i plast.
“Ska man titta på plasten i sin helhet så tror jag på att åtgärder som stimulerar materialutveckling. Det är skillnad på fossilbaserad plast och återvunnen plast och en one size fits all-lösning gör ingen skillnad på klimatbelastningen, som blir fortsatt stor”, säger Mats Hedström till Ehandel.se
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.