I kristider ställs ledarskapet i bolag och organisationer på sin spets. Här är åtta tips från näringslivets nya unga ledare och deras syn på värdebaserat och hållbart ledarskap i kristider.
Så leder du bäst i kristider
Mest läst i kategorin
Konungens Stiftelse Ungt ledarskap har följt tio stipendiater för att se hur deras värdebaserade ledarskap förändrats och utvecklats för att klara utmaningarna som pandemin ställt deras verksamheter och ledarskap inför.
Samtalen har resulterat i åtta tips om värdebaserat ledarskap i kristider där det ställs stora krav på förändring. Beslutsfattande, medarbetarskap, kreativitet, värderingarnas betydelse och modet att prova nya inriktningar är ämnen som står i fokus.
En av de som bidragit är Louise Lindén som 2010 grundade LiveGreen, Sveriges första festival- och hållbarhetsbyrå, som sedan dess påverkat tusentals ledare och arrangörer, hållbarhetsutvecklat flera stora festivaler och belönats av Sveriges konung med stipendiet Kompassrosen.
– Redan tidigt i våras insåg vi att det inte kommer att bli någon vanlig festivalsommar och att vi behöver tänka om. Som entreprenör har man ett försprång under krissituationer. Och vi som jobbar med hållbarhetsfrågor är vana att leda i förändring och vara utmaningsdrivna, vana att hitta lösningar på problem.
Under den här perioden har jag förstått att det ligger i mitt DNA att inte vara rädd för utmaningar, säger Louise Lindén och fortsätter.
– Under krissituationer sätts ledarskapet på prov. Då är mod, omtanke och handlingskraft någonting man som ledare verkligen bör påminna sig om. Att våga ställa om, att ta hand om sig själv och sina medmänniskor, och agera utifrån vad som kan hjälpa vårt samhälle nu och i framtiden.
Åtta tips på värdebaserat ledarskap i kristider:
1. Lita och lyssna på din inre kompass och dina värderingar
Fortsätt att ”walk the talk” och våga leda värdebaserat även när det stormar runt omkring. Du har så mycket av dina värderingar i ryggmärgen, använd dem mer än du gjort tidigare.
2. Ta ett steg tillbaka och titta på organisationens värderingar
Vad är ert syfte, varför jobbar människor hos er och vilka är deras drivkrafter. Låt medarbetarna ta plats och skapa nya möjligheter.
3. Ta hand om ditt team och lyssna in hur de mår
Det kan krävas att du överkommunicerar och behöver ställa samma fråga fem gånger – men det är det värt.
4. Kliv fram som ledare och led med kontinuitet
Visa en tydlig och transparent riktning och led med trygghet, omtanke och struktur. Behåll ordinarie processer och ansvarsfördelning så långt det är möjligt och kommunicera tydliga målsättningar anpassade efter medarbetarnas förmågor.
5. Ledarskap handlar om att våga fatta tuffa beslut
Bara för att det är enkelt betyder det inte alltid att det är bra, var sann mot dig själv och fatta beslut som känns rätt i magen.
6. Var modig! Ta nya riktningar i ditt företagande, organisation och ditt ledarskap
Tänk nytt, våga köra, våga satsa, våga testa, våga ställa om och våga prova nytt. Tillåt dig själv att misslyckas.
7. Håll i och håll ut!
Fortsätt köra på utifrån gällande förutsättningar och försök att behålla hoppet och förmedla den inspiration och motivation du själv har. Håll ihop och peppa varandra!
8. Ikläd dig inte rollen som superhjälte
Våga be om hjälp och vara sårbar när det är svårt eller du behöver vägledning. Använd dina egna ledarförebilder och lär av erfarenhet!
Tipsen kommer från tio stipendiater: Shanga Aziz, Julius Kramer, Louise Lindén, John Franco, Cecilia Bergman Sandström, Andra Farhad, Arvid Morin, Paulina Olsson, Emma Arnesson och Hamza Mostafa.
Relaterade artiklar:
PS: Här är Kungens favoriter bland unga ledare