Dagens PS

Lastbilsjätten: Stanna hemma och jobba!

Att jobba hemma under sommaren 2020 har blivit en allt vanligare syn, som företag som AB Volvo vill fortsätta med. Foto: TT
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 27 maj 2021Publicerad: 19 okt. 2020

Lastbilstillverkaren AB Volvo är med sina drygt 20 000 anställda en av Sveriges största arbetsgivare. När produktionen lades ner i Sverige gick de anställda från kontorsarbete till distansarbete. Nu vill företaget fortsatt hålla fast vid den modellen.  

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vem kunde i början av året ana att under 2020 skulle många av oss ha skrivbordet eller soffan i hemmet som arbetsplats? Under det senaste halvåret har det blivit vardagsmat. Även storföretagen har insett att jobba hemma är en hållbar modell som de kommer hålla fast vid. AB Volvo vill att nästan hälften av sina kontorsanställda framöver jobbar på distans, skriver Di. 

”Under pandemin har vi lärt oss att det funkar. Jag ser bara möjligheter med detta”, säger Joacim Grubbström, ansvarig för AB Volvos arbetsmiljö i Sverige, till Di.

När pandemin så småningom ebbar ut så vill företaget fortsätta med den mer flexibla affärsmodellen.

”Vi måste skapa en arbetsplats som erbjuder flexibilitet.  Det är jätteviktigt för att attrahera framtidens talanger” fortsätter Joacim Grubbström.

Att vara hemma och jobba kanske sänker ambitionsnivån hos många, när det inte finns chefer som ständigt kollar vad som levereras, eller hur långa lunchraster som tas. Joacim Grubbström tror emellertid inte att det kommer att leda till ökade problem.

”Det är klart att det finns en viss risk, men vi tror inte det.  Det är ett chefsansvar att få det att fungera. Jag tror att den ökade flexibiliteten skapar ett mervärde för våra medarbetare som är bra. Jag ser bara möjligheter med detta”, säger Joacim Grubbström.

Istället tror han att medarbetare kanske kommer lägga in en extra växel på jobbet, och att det kan finnas en omvänd risk: ”att man man inte tar sina raster, att man inte äter lunch med vänner när man arbetar på distans”.

Med viruset kommer också ökad mental ohälsa, som det har rapporterats om över hela världen. Att isolera sig och inte träffa kollegor är kanske ändå inte så bra för den mentala hälsan, har det visat sig. Även AB Volvo har visat tendenser att den mentala ohälsan ökar bland de svenska medarbetarna, men Joacim Grubbström är inte orolig: ”Vi gör allt vad vi bara kan för att identifiera alla risker och vidta de åtgärder som krävs för att personalen ska må bra”, säger han.

Att företagen, med färre personal på plats också kan skära ner på kontorsyta och därmed kostnader, kanske är ett ledande incitament för företag att ha sina anställda hemma. Men enligt Joacim Grubbström är inte det huvudanledningen för AB Volvo.

ANNONS

“Vi gör inte detta för att spara pengar, utan för att skapa en attraktiv arbetsplats för att locka till oss framtidens talanger”.

Samtidigt är han givetvis positiv till att ett scenario där färre personal på plats betyder mer pengar för företaget.

“Kan man spara pengar är det självklart ett jätteplus”.

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]