Dagens PS

Vindkraftens miljövidriga baksida

Vindkraft
När nu den första generationens vindkraftverk har tjänat ut, står vi inför bekymret – vad ska vi göra med alla blad? Ännu finns det ingen hållbar lösning på marknaden och blad-berget bara växer. (Foto: Benjamin Rasmussen/Bloombergs)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 15 mars 2024Publicerad: 13 mars 2024

Efter 30 års snurrande har den första generationens vindkraftverk gjort sitt. Men hur bladen ska hanteras vet fortfarande ingen svaret på.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Jakten på förnybar energi är en av vår tids stora kuggfrågor. När kärnkraften räknats bort är vindkraften en av de källor som det lagts otroliga resurser på att utveckla och förfina.

Nyckeln till att komma åt vindens energi har varit en och samma världen över. Vindkraftverken med en central pelare, en generator och en roterande propeller, ser i dag i stort sett likadana ut överallt.

30 år gamla

Det är nu snart 30 år sedan de första vindsnurrorna sattes upp och sedan dess har det byggts tusentals vindkraftverk i jakten på energi.

Nu börjar den första generationens verk att ha tjänat ut.

Dels börjar de nå slutet på sin livscykel, dels är deras effektivitet endast en tiondel av vad en modern vindsnurra klarar av att presentera under identiska förhållanden.

Vindkraft
Nu börjar den första generationens vindkraftverk att monteras ned. Generatorn och tornet är enkla att återvinna. Men med bladen är det värre. (Foto: Scottish Power Renewables)

Att återvinna tornet och generatorn är inga bekymmer. De är byggda av metaller som industrin har stor vana av att hantera.

När det kommer till vingarna blir det dock värre.

ANNONS

I de flesta fall är de byggda av en glasfiberkärna som sedan är täckt med ett ytterlager av epoxi.

ANNONS

Senaste nytt

Ett växande problem

Hur dessa blad ska återvinnas är i dag fortfarande en olöst fråga.

Gjorda beräkningar visar på att det fram till 2050 kommer behöva tas omhand vindkraftblad motsvarande 43 miljoner ton.

Detta är en kvantitet som pekar på att det behövs ett system för att kunna ta hand om denna vindkraftens smutsiga bakgård.

Hittills har en del av bekymret lösts på olika sätt.

Vingar har används som landfyllnad, malts ned till distansmaterial i byggskivor, eller som utfyllnad i olika vägbeläggningar. Alla dessa varianter har dock mer handlat om akuta lösningar än hållbara sätt för framtiden.

Vindkraft
Den danska bladtillverkaren Vestas är en av de största aktörerna på marknaden för nyproduktion, men också en av de som forskar mest på hur bladen ska kunna återvinnas. (Foto: Vestas)

Kruxet är att separera glasfibern från epoxin.

ANNONS

Att lyckas backa bandet och sära på de två produkterna som en gång i tiden användes för att bygga bladen.

“För att få ut något värde ur bladens material, måste vi hitta möjligheten att separera fibrerna från härdaren på något sätt”, säger Dr Claire Barlow, forskare på Cambridge.

Det finns i dag ett antal projekt med målet att lösa problematiken för vindkraften. Många av dem bygger på att mala ned bladen till små partiklar som sedan skulle kunna gå att skiljas åt på olika sätt.

Ännu ingen lösning

Ännu har ingen hållbar lösning för vindkraften kunnat presenteras.

Klart är att den som hittar processen som kan ta sig an det växande sopberget av avlagda blad, kan se sin lycka gjord.

Tills dess har vindkraftindustrin en allt större huvudvärk att ta hand om. Som bara växer för varje dag som går.

Läs mer:

Om forskningen kring det växande bladberget

ANNONS

Svensk vindkraft en förlustaffär (Dagens PS)

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]