Dagens PS

Vill kolla sina anställda – facket säger nej

Vill kolla anställda men får nej av facket
Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten vill båda få göra bakgrundskontroller av sina arbetssökande – men på FK säger facket nej. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 21 feb. 2025Publicerad: 21 feb. 2025

Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten vill göra bakgrundskontroller av dem som söker jobb – men i ena fallet säger facket nej.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Försäkringskassan vill liksom Pensionsmyndigheten börja göra bakgrundskontroller av dem som söker jobb hos de båda myndigheterna.

Hos Pensionsmyndigheten är det ett begränsat antal som får jobb, men Försäkringskassan anställer enligt Arbetsvärlden i snitt 3 000 personer varje år.

Mot den bakgrunden vill Försäkringskassan få kontrollera de sökande mot belastnings- och misstankeregistret.

Kassan vill dessutom ha egen tillgång till registren för att inte behöva begära utdrag vid varje enskilt tillfälle.

”Väger tyngre än integritet”

I en framställan på området skriver man att ”behovet av registerkontroll väger tyngre än intresset för den personliga integriteten”.

Man hänvisar till den organiserade brottsligheten och att man genom dessa kontroller kan minska riskerar för att den infiltrerar myndigheten.

”För att öka motståndskraften i våra myndigheter och i socialförsäkringen är det angeläget för regeringen att se över möjligheten att ge Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten bättre verktyg att göra registerkontroller av dem som anställs”, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje i ett pressmeddelande.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Inget effektivt verktyg

ANNONS

Thomas Åding, fackförbundet ST:s ordförande på Försäkringskassan, är negativ till utökade kontroller och påpekar att det inte är de som på pappret är kriminellt belastade som söker jobben hos kassan.

”Klart att vi inte ska ha organiserad brottslighet i myndigheten. Men genom ökade kontroller är det långt ifrån säkert att man ser den koppling som eventuellt finns. Vi tycker inte alls att bakgrundskotroller bör införas”, säger Åding.

Försäkringskassans förslag ska nu ut på remiss och i det står att kontroller inte ska vara obligatoriska utan innan en eventuell kontroll ska ”en grundlig behovsprövning göras”.

”Det är ju lätt att säga. Vi har förtroende för ledningen som är nu, men sådant kan ju ändras snabbt. Det har vi sett i tidigare försök med projekt i liten skala som bara växer”, kommenterar Thomas Åding.

Enligt honom är rekryteringsprocessen redan omfattande och för den som ska jobba med känslig information sker en säkerhetsprövning.

”Sprider osäkerhet”

”Vi ser en risk att andra förseelser än sådant som kan kopplas till organiserad brottslighet tas upp som anledningar till att den sökande inte erbjuds anställning. En person som avtjänat ett straff får alltså ingen andra chans i samhället, trots att den kanske numera är den bästa sökande”, påpekar fackordföranden som även ser en risk att chefer gör olika bedömningar.

”Förslaget sprider en osäkerhet som jag inte tror alla chefer klarar av att hantera”.

Förra året lades ett likartat förslag kring bakgrundskontroller fram kring alla anställda på domstolar, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Kriminalvården.

ANNONS

Arbetsgivarverket är positivt men fackförbundet ST och TCO har båda avstyrkt.

Så många fuskar med vård av barn. Dagens PS

Försäkringskassans varning: Fler polisanmälningar 2025. Dagens PS

Näringslivet kritiskt till anonymisering av domar. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS