Dagens PS

Varningen: "Lönegolvet slår mot kvinnorna"

Det nya lönegolvet slår hårt mot kvinnor
Det nya lönegolvet slår mot kvinnor. Kritiken kommer både från universitetsvärlden och från, bland annat, den kemiska industri som drabbas hårt. (Foto: Isabell Höjman/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

Regeringens lönegolv ska stoppa utländska medborgare. Nu kommer varningarna om att det även slår hårt mot andra, stora grupper.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Redan inför vårterminen 2023 varnade Lunds universitet för problem för internationella studenter.

Köer hos Migrationsverket gjorde att internationella studenter riskerade att missa sina kurser, konstaterade universitetet.

Resultatet var påtagligt, menade man.

“Vi tappar i kompetensförsörjning och vi tappar i attraktionskraft”, sade Louise Corrigan-Konow, migrationskoordinator för Lunds universitet, hos SR.

Hård kritik

Nu gäller det de nya reglerna kring lönegolvet för arbetskraftsinvandring, hårt kritiserat av i stort sett hela det svenska näringslivet.

Då påpekar Louise Corrigan-Konow andra negativa aspekter på reglerna. Även om regeringens ambition handlar om att hålla utländska medborgare borta från Sverige, får det även andra konsekvenser menar hon.

Det nya lönegolvet kommer att slå särskilt hårt mot kvinnor, eftersom de har en lägre medianlön än män, varnar Corrigan-Konow.

”Vad kommer det då att innebära när man lägger krav på ett arbetstillstånd på en medianlön som höjs för varje år”, frågar hon retoriskt hos TN.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

”Slår mot kvinnor”

Svenskt näringsliv och andra arbetsgivarorganisationer har länge varit starkt kritiska till SD:s och regeringens lönegolv.

Till den kritiken adderar Louise Corrigan-Konow jämställdhetsaspekten.

”Det är väldigt intressant när man tittar på könsfördelningen. Typiskt sett har kvinnor lägre medianlön än män. Vad kommer det då att innebära? Vilken utveckling kommer vi att se på en tioårsnivå?”

”Stort kompetensbehov”

Samtidigt fortsätter kritiken från näringslivet mot det höjda lönegolvet och planerna på ytterligare höjningar.

”Precis som resten av industrin ser vi ett stort kompetensbehov för att växa. Det talas mycket om den industriella expansionen i norr med batteritillverkning och grönt stål. Men från vår sida ser vi även expansionsplaner och stora behov även i Västsverige för växande kemikluster. Läkemedelstillverkningen exploderar i Sverige”, exemplifierade Caspian Rehbinder från Ikem vid ett seminarium Svenskt näringsliv nyligen arrangerade.

”Så det finns jättemånga luckor som behöver fyllas, jättemycket kompetens som behöver vara på plats”, slog Rehbinder fast.

Står för en fjärdedel

ANNONS

Ikem, kemiindustrierna, står för ungefär 20 procent av förädlingsvärdet och nästan en fjärdedel av den svenska varuexporten.

”Det är jättebrister på operatörer. Det behövs till exempel 19 000 processoperatörer och 11 000 CNC-operatörer. Det här är yrken som typiskt sett ligger under medianlön och inte ett enda operatörsyrke finns på Migrationsverkets bristyrkeslista i dag”, slog Rehbinder fast.

Precis som Ikem avstyrker Visita, arbetsgivarorganisationen inom besöksnäringen, förslaget.

Enligt Sofia Råsmar, näringspolitisk expert, skulle 99 procent av alla arbetskraftsinvandrare inom besöksnäringen behöva lämna landet om förslaget blir verklighet.

Läs mer:

Här har Sveriges pensionssystem misslyckats – de har det värst

Så stöter Sverige bort forskare. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS