Dagens PS

Varningen: Fler förlorar jobbet om lönen blir för hög

Krav på löneökningar
Facken inom industrin presenterade sina krav inför den kommande avtalsrörelsen i början av november (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 21 nov. 2024Publicerad: 21 nov. 2024

Löneökningar på 4,2 procent, låglönesatsningar och arbetstidsförkortning – fackens krav inför avtalsrörelsen är höga. För höga, om man frågar Sven-Olov Daunfeldt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När facken inom industrin presenterade sina krav på löneökningar inför den kommande avtalsrörelsen höjdes ett och annat ögonbryn. 

Bland annat vill man se en löneökning på 4,2 procent. Även LO, den fackliga centralorganisationen för Sveriges arbetare, ställer sig bakom kraven.

”Vi vet att arbetsgivarna återigen kommer säga att våra krav är alldeles för höga. Men Sveriges arbetare har burit landet genom tuffa tider. Nu ska de ha riktiga löneökningar, vad motparterna än säger. Det backar vi inte ifrån”, kommenterade LO:s ordförande Johan Lindholm.

“Det är väldigt höga krav”, kontrar Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt

“Det går inte att ha den typen av löneökningar under en lågkonjunktur i en låginflationsmiljö”, slår han fast. 

Riskerar jobb och tillväxt

Daunfeldt varnar för att för höga löneökningar kan få allvarliga konsekvenser. Bland annat kan det leda till att fler förlorar jobbet.

Svensk industris konkurrenskraft, som delvis stärkts av en svag krona, är redan pressad av minskade orderingångar och lönsamhet. Om lönekostnaderna stiger kan företagen tappa ytterligare marknadsandelar internationellt.

Situationen kan bli ännu tuffare om kronan stärks framöver, vilket skulle göra svenska varor dyrare på världsmarknaden och ytterligare försämra konkurrenskraften.

ANNONS

“Det är ett besvärligt läge. Om man då öser på med för höga löneökningar så kommer industrins konkurrenskraft att försvagas ytterligare”, säger Daunfeldt, och tillägger:

“Det leder till att fler företag slås ut, till försämrad tillväxt, fler varsel och att fler förlorar sina jobb”. 

Han får medhåll från Henrik Stävberg, förhandlingschef, på IKEM, Innovations- och kemiindustrierna.

“Jag är uppriktigt förvånad. Kravet om 4,2 procent är fullkomligt orealistiskt. Det skulle leda till en försämrad svensk konkurrenskraft och slå mot såväl jobben som välfärden, dessutom riskerar det att driva på inflationen”, säger han till Kollega.

Läs också: Kapad arbetstid extra hett för facken. News55

ANNONS

Senaste nytt

Ännu mer kritik

Utöver löneökningarna föreslår facken också låglönesatsningar och arbetstidsförkortning – något som Daunfeldt kallar “verklighetsfrånvänt”.

“Det i ett läge när det bara är ett par tre länder i Europa som har högre arbetslöshet än Sverige”, säger han, och påpekar att Sverige redan är bland de länder där man jobbar minst i hela OECD. 

Förra årets avtalsrörelse, där parterna tog ansvar genom att hålla nere löneökningarna, bidrog enligt Daunfeldt till att få ner inflationen. Nu är det viktigt att fortsätta på samma linje, menar han.

ANNONS

“Här och nu är det tufft. Här och nu är det lågkonjunktur”, avslutar han. 

Läs också:

Startups flyr Sverige: “Går stadigt neråt”. Dagens PS

Hårdare straff för småsynder på jobbet. Realtid

Tolv miljoner koppar: De dricker mest kaffe på jobbet. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS