Svensk handel skärper nu tonen mot hyresvärdarna. ”Extrema hyreshöjningar” riskerar att ge Sverige tomma stadskärnor, är budskapet.
Varningen: Extrema hyreshöjningar tömmer städerna
Mest läst i kategorin
Var femte krona en butik i Stockholm får in, går åt till att betala hyran. Värst utsatta är klädaffärer där det kan gå upp till att var fjärde krona in, går åt till hyran.
Svensk handel har reagerat länge och de senaste årens, som man säger, ”extrema hyreshöjningar på över 20 procent”, har slagit hårt mot handeln.
Under 2023, senaste helåret, ökade bashyran med 10 procent i genomsnitt.
Runt om i städer och köpcentrum blir tomma lokaler allt vanligare, påpekar man. Det handlar om en ”historiskt hög andel” av omsättningen som går till hyran.
Stockholm, Göteborg och Malmö – storstäderna – sticker ut i statistiken men även städer som Karlstad och Malmö drabbas, påpekar Svensk handel.
Mindre drabbas hårdast
”Det är framför allt mindre butiker som drabbats hårdast när hyrorna chockhöjts, i kombination med övriga ökade kostnader samt att konsumtionen har minskat till följd av lågkonjunkturen”, sammanfattar Svensk handel.
”Vi har under flera års tid varnat för den utveckling vi nu tyvärr tvingas bevittna. Allt fler butikslokaler gapar tomma. Utöver att det är arbetstillfällen som försvinner är det ett hårt slag mot lokalsamhällen runt om i Sverige”, säger Martin Kits hos Svensk handel.
”Vi har nått en punkt där välbesökta butiker ersätts av folktomma showrooms för utländska bilmärken. Det riskerar att bli en dödsstöt för levande stadskärnor”, konstaterar han och pekar ut de ansvariga;
”Fastighetsägarna är svaret skyldiga kring hur våra städer och stadskärnor kommer att upplevas om stora delar av handeln slås ut”.
Går bra – men faller på hyran
De senaste årens chockhöjningar av hyran har redan inneburit att i övrigt välmående butiker tvingats stänga, menar Svensk handel.
Organisationen upprepar därför kravet att en statlig utredning tillsätts för att utvärdera dagens modell för hyresindexering. Med dagens modell riskerar marknads-hyressystemet att sättas ur spel.
Krav på regeringen
”Att kostnadsökningen nu sjunker gör varken till eller från för handlarna, vars hyra ligger kvar på den höga nivå som de senaste årens ökning på 20 procent har lett till. Detta alltså trots att fastighetsägarnas faktiska kostnader sjunker”, menar Martin Kits.
”Branschen, och samhället, behöver stå bättre rustad nästa gång vi ser en kraftig inflationsökning och därför måste nu regeringen tillsätta en utredning för att skapa en stabilare hyresmarknad”, avslutar han.
“Julhandeln blir ett blodbad”. Dagens PS
Fler handlar lågpris från utlandet. Dagens PS
Därför får köpcentrum bakläxa av Svensk handel. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.