Dagens PS

Var femte tjänsteföretag har drabbats av cyberattacker

En ny rapport visar att 20 procent av alla tjänsteföretag utsatts för cyberattacker de senaste åren. David Wästberg, näringspolitisk expert, Almega säger att god cybersäkerhet en förutsättning för svensk tillväxt och konkurrenskraft
En ny rapport visar att 20 procent av alla tjänsteföretag utsatts för cyberattacker de senaste åren. David Wästberg på Almega säger att god cybersäkerhet en förutsättning för svensk tillväxt och konkurrenskraft. (Foto: Almega)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 juni 2022Publicerad: 30 juni 2022

Ett av fem tjänsteföretag har utsatts för cyberattacker de senaste åren, samtidigt upplever företagen konstant nya attackförsök.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Just nu är cyberhotet det allvarligaste hotet mot Sverige, det menar Försvarsmakten, hotet drivs på av digitaliseringen och den försämrade säkerhetspolitiska situationen.

En ny rapport som tagits fram av 4C Strategies på uppdrag av Almega visar att ett av fem tjänsteföretag har utsatts för cyberattacker de senaste åren och att företagen upplever ett konstant brus av attackförsök, ibland sker försök dagligen.

Riktade och kvalificerade attacker

“Cyberattacker är inte bara ett hot, de är redan en realitet. Rapporten visar att vart femte tjänsteföretag har blivit utsatt för cyberattacker under de senaste tre åren. Och de flesta attackerna är riktade och kvalificerade”, säger David Wästberg, näringspolitisk expert på Almega, i ett pressmeddelande.

Eftersom cyberattacker inte direkt är något som företag vill skryta med är det här nog inte hela sanningen.

Företagen vill samverka med myndigheter

Rapporten bygger på intervjuer med ledande befattningshavare som bland annat ansvarar för säkerhetsskydd och säkerhetsfrågor, därutöver har en enkätundersökning gjorts bland Almegas medlemmar.

I rapporten uttrycker tjänsteföretagen både en vilja och ett behov av att samverka med myndigheter i frågor som rör cybersäkerhet, men det är inte mycket som tyder på att ett sådant utbyte sker.

“Fler än nio av tio tjänsteföretag samarbetar överhuvudtaget inte med myndigheterna i cybersäkerhetsfrågan. De är dessutom osäkra på vilka myndigheter de kan eller bör samarbeta med eller vilka som kan ge dem rätt stöd”, säger David Wästberg i pressmeddelandet.

ANNONS

Cybersäkerhet är nödvändig

Det finns dock några få företag som samarbetar med myndigheterna och i de fallen verkar samarbetet fungera bra. Bland de aktörer som nämns finns MSB, Polisen, kommuner och regioner.

För att näringslivet ska kunna utveckla och tillhandahålla konkurrenskraftiga tjänster och varor är cybersäkerhet nödvändig.

“I ett större perspektiv är en god cybersäkerhet en förutsättning för svensk tillväxt och konkurrenskraft”, säger David Wästberg i pressmeddelandet.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nordkorea sannolikt bakom miljardhack av krypto

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS