Svenska företag står inför en potentiell talangflykt när ekonomin förbättras. En ny studie visar att nästan hälften av alla anställda planerar att söka nytt jobb inom det kommande året.
Våg av uppsägningar på ingång
Mest läst i kategorin
En ny undersökning från HR-företaget Personio målar upp en smått oroväckande bild både för Sveriges och Europas arbetsgivare.
Nästan hälften av de anställda i Sverige, 47 procent, uppger att de är redo att byta jobb så snart ekonomin förbättras. 49 procent uppger i sin tur att de redan planerar att söka nytt jobb inom de närmaste 12 månaderna, oavsett ekonomiskt läge.
Den ihållande osäkerheten på arbetsmarknaden har gjort att många svenskar ser sig om efter nya möjligheter. Med en ljusning i sikte kan en våg av uppsägningar alltså vara på väg.
Detta kommer förvisso inte som en enorm chock för arbetsgivarna. 51 procent av dem ser nämligen en ökad personalomsättning som en realistisk utmaning det kommande året.
Arbetsgivarens stora utmaning
56 procent av arbetsgivarna i Sverige, Tyskland, Storbritannien, Spanien och Nederländerna ser redan ett minskat engagemang bland sina anställda.
Det är föga förvånande med tanke på att nästan hälften av de anställda anser att jobbet inte längre är en av deras huvudprioriteringar i livet
En tredjedel menar dessutom att de kan tänka sig att gå ner i lön i utbyte mot ett mer engagerande jobb, och nästan hälften säger att de vill byta till en helt annan bransch.
Lenke Taylor från Personio menar att företag nu måste tänka långsiktigt och investera i sina medarbetare.
“För att effektivt kunna hantera dessa utmaningar behöver arbetsgivarna vara proaktiva. Det är dags att se bortom nuvarande personalstrategier och att tänka långsiktigt på hur de kan investera i medarbetarupplevelsen för att i slutändan behålla sin talangpool”, säger hon i ett pressmeddelande.
Senaste nytt
Balans viktigare än karriärklättring
Studien visar en förändring i vad anställda värdesätter mest i sitt arbetsliv.
Traditionella karriärmål som utvecklingsmöjligheter och inflytande har fått stå tillbaka till förmån för livsstilsrelaterade faktorer. Flexibla arbetstider, bra förmåner och en god balans mellan arbete och fritid rankas högre än någonsin av svenska arbetstagare.
Detta skifte innebär att arbetsgivare som vill behålla sina talanger måste börja anpassa sig ganska rejält.
De företag som lyckas erbjuda en arbetsmiljö som värdesätter både personlig utveckling och livskvalitet kan stå starkare i konkurrensen om de bästa medarbetarna.
”Att vidta sådana åtgärder kommer att vara avgörande för att företagen ska kunna få ut det bästa av sina medarbetare, öka produktiviteten och etablera sig som attraktiva arbetsgivare”, avslutar Taylor.
Läs också:
Höga löneökningar i år – hänger din lön med i ökningen? Dagens PS
Svenska snittlönen – hur ligger du till? Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.