Dagens PS

Vad händer när Jas-planen landar?

Nu börjar arbetet med att ersätta Jas som svenskt stridsflyg
Värnpliktiga soldater servar ett Jas-plan under övning utanför Lidköping. Nu är frågan vad som händer när Jas-planen landar för gott. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 12 maj 2024Publicerad: 12 maj 2024

Högtflygande planer – men frågan är vad de landar? Med Sverige i Nato är framtiden efter Jas 39 Gripen nu aktuell och lösningarna flera.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I början av april konstaterade Nato att svenska stridsflygplan ”redan i vår” kan placeras utomlands för att bevaka Natos östra gräns.

”Det kan ske väldigt snart”, förklarade Natos flygvapenchef för Europa, James B Hecker, hos SVT.

”Redan i slutet av våren tror jag vi kommer att få se Sverige delta i Air Policing-missioner. Vi pratar med det svenska flygvapnet hela tiden och vi kommer snart att komma fram till en exakt tidpunkt”.

Hyllades av Nato

Efter sin första insats, ett identifieringsuppdrag tillsammans med tyska och belgiska stridsflygplan i mitten av mars, hyllades den svenska insats där Jas 39 Gripen för första gången agerade under Nato-flagg i Östersjön.

I ett pressmeddelande hyllade Nato Sverige efter insatsen.

”Det är en imponerande uppvisning av svenska flygvapnets djupa integration med Natos “Air Policing”-styrkor”, var betyget.

ANNONS

Senaste nytt

Ska utredas

Samtidigt väcker Nato-inträdet och det försvarssamarbetet frågan om vad som ska hända efter Jas 39 Gripen.

ANNONS

I mars i år gav Försvarets materielverk, FMV, i uppdrag till Saab och GKN Aerospace, tidigare Volvo Aero, uppdraget att ta fram konceptstudier.

Försvarsberedningen vill i sin slutrapport att underlagen för framtidens svenska stridsflyg ska ligga på bordet 2028 för att ett beslut ska tas år 2030.

”Tre alternativ”

”Det finns egentligen tre alternativ för Sverige. Att utveckla eget, att gå med i något av de andra samarbetena eller att köpa in ”från hyllan”, säger Per Olsson, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, hos SvD.

Det är, naturligtvis, i hög grad en ekonomisk fråga. För ett litet land som Sverige är det extremt dyrt att utveckla ytterligare ett eget stridsflygplan.

Inte minst är det svårt att räkna hem det i en värld där nästa generations stridsflygplan utvecklas i samarbete mellan länder i olika pakter, vilket gör ”marknaden” redan intecknad i hög grad.

Vill ha attackplan

Funktionsmässigt är det, bland mycket annat, en fråga om räckvidd och arbetsuppgifter.

Länder som USA och Japan vill ha plan med lång räckvidd, för att kunna agera på lång distans över världshav.

ANNONS

Dessutom handlar det för Natos styrande land USA om att ha stridsflygplan för offensiva uppgifter, attacker mot andra länder.

Försvara mot Ryssland

Sverige är i en annan situation. Vi har ett luftvapen som traditionellt är kraftigt försvarsinriktat och som dessutom har ett arbetsområde med korta avstånd.

I praktiken har det för Sverige handlat enbart om att kunna försvara oss mot Sovjetunionen, numera Ryssland.

Dålig tajming

Sverige hade möjligheten att vara med i ett samarbete med Storbritannien och Italien
om ett nytt stridsflyg, men tajmingen stämde inte. Nu är det Japan som samarbetar med britter och italienare.

Internationellt har Frankrike, Tyskland och Spanien ett samarbete i projektet Future Combat Air System och USA arbetar med två parallella projekt.

Handlar amerikanskt?

Sverige?

ANNONS

Ett alternativ kan bli att liksom Danmark och Norge köpa in amerikanska F-35, ett mindre plan med så kalla smygteknik och hypersoniska vapen.

Det hindrar inte heller Saab från att gå vidare med ett nytt plan, menar Per Olsson.

”Exportmöjligheterna beror helt på vad Saab väljer. Det kan bli att de nischar sig och väljer något väldigt billigt, som det kanske finns en marknad för, utanför de stora länderna”, funderar forskaren.

S: “Stötta Ukraina med stridsflyget Jas Gripen”. Dagens PS

Flygvapnet förteget om insatsen över Gotland. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS