Svenska Dignita Systems säljer alkolås, nu utreder svenska och amerikanska myndigheter om bolaget gjort sig skyldigt till korruptionsbrott som involverar den turkiska presidentens son.
Utredning: Svenskt bolag skulle muta Erdogans son
Mest läst i kategorin
Det svenska teknik- och kunskapsbolaget Dignita Systems ägs av ett amerikanskt investmentbolag och granskas nu av båda ländernas antikorruptionsmyndigheter, det rapporterar Dagens Nyheter.
Anklagas för planer på mutor
Enligt anmälningar till myndigheterna har bolaget lovat att betala tiotals miljoner dollar i mutor, så kallade kickbacks, till Turkiets president Recep Tayyip Erdogans son, Bilal Erdogan.
Mutorna skulle betalas för att Bilal Erdogan skulle hjälpa till att säkra en dominant marknadsposition för Digita Systems i Turkiet.
I kommunikationsdokument som Reuters har sett var den föreslagna planen detaljerad. I slutändan betalades inga mutor, enligt den anmälan som har lämnats in till myndigheterna.
Senaste nytt
Ville ha kommersiell exklusivitet
Dignitas amerikanska ägare har bekräftat för Reuters att planerna lades ned när de fått reda på “ett potentiellt bekymrande beteende” i Turkiet och att flera inblandade personer sagts upp.
Enligt anmälan var bolagets plan att Recep Tayyip Erdogans administration skulle anta regler som skulle öka försäljningen av Dignitas alkomätare.
Dignita åtog sig att betala tiotals miljoner dollar i lobbyavgifter i utbyte mot tio års kommersiell exklusivitet för bolagets produkter.
Pengarna skulle, enligt anmälan, betalas via ett skalbolag, till två institutioner där Bilal Erdogan är styrelseledamot, det skriver Reuters.
Ett nät av lögner
Planerna avbröts i september men de visar att investerare ser Bilal Erdogan som en nyckelperson för att få tillgång till president Recep Tayyip Erdogan.
Dignitas vd, Anders Eriksson säger till Reuters att han inte kan diskutera det påstådda upplägget eftersom han är på väg att lämna bolaget och är bunden av ett sekretesavtal.
Bilal Erdogan säger via en advokat att anklagelserna om att han samarbetade med Dignita är helt felaktiga och ett nät av lögner.
Ingen affär men ändå ett brott
Reuters skriver att de inte har kunnat bekräfta om den turkiska presidenten och hans son varit medvetna om, eller inblandade i, Dignitas påstådda mutplan.
Ingen affär ska ha genomförts, men förfarandet är ändå brottsligt, både i Sverige och i USA, och det skulle kunna försvåra relationen mellan Sverige och Turkiet, samt mellan USA och Turkiet.
“Det när vi är i ett väldigt känsligt skede nu vilket skulle kunna göra att vägen mot ett Natomedlemskap blir mer komplicerad”, säger Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutet till DN.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: USA vill ha Sverige i Nato i juli – trots Turkiet
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.