Dagens PS

Utbrett skattefusk vanligt bland storstädernas matbud

Matbud
En granskning som Skatteverket gjort visar på ett utbrett skattefusk bland företagen bakom matbuden. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 27 apr. 2022Publicerad: 26 apr. 2022

När efterfrågan på matbud och hemleveranser från restauranger stiger, ökar också skatte- och avgiftsfusket bland aktörerna som tillhandahåller tjänsterna. Det framgår av en riktad kontroll som Skatteverket just nu genomför, enligt ett pressmeddelande från myndigheten. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Att beställa lunch, fika eller middag via ett matbud och få maten levererad direkt till dörren är en efterfrågad tjänst och ett vanligt förekommande fenomen i storstäderna.

Det är också en service som inte kostar köparen allt för mycket då matbudet kostar omkring femtio kronor eller till och med är kostnadsfritt i vissa fall. Maten betalas i sin tur via en digital plattform som restaurangerna i fråga anslutit sig till. Något som i vissa fall kan leda till att skatter och avgifter inte betalas som de ska.

Riktade kontroller 2022

Av det skälet genomför Skatteverket i år en riktad kontroll av matbud och andra aktörer som erbjuder hemleveranser från restauranger. Där visar pågående utredningar på utbrett skattefusk såväl som omedvetna misstag.

Idag arbetar fyra stora plattformsföretag med matbud. Alla med flera lager av inblandade aktörer, som ska ha sin beskärda del av intäkterna. Flera av dessa företag undviker matbud som saknar F-skatt, vilket gör att matbuden ofta anställs via budföretag eller egenanställningsföretag som kan erbjuda F-skatt och agera mellanhand mellan plattformsföretag och matbud.

Registrerade i andra länder

För att ytterligare komplicera saken är några av plattformsföretagen registrerade i andra länder, vilket försvårar när det kommer till skatteplikt. Skatteverket misstänker även att några av företagen erhåller hjälp från externa aktörer i syfte att undvika skatt, då man bland annat funnit funnit oredovisade inkomster, osanna fakturor och oredovisade löner vid sin granskning.

Det gör det enligt Skatteverket svårt att avgöra vem eller vilka som verkligen har arbetat.

“Kontant betalning förekommer mellan budföretagen och budet och flera matbud verkar dela på såväl bankkonto som inloggningsuppgifter till plattformen. Vi befarar att människor med svag position på arbetsmarknaden utnyttjas”, säger Emma Lindmar Viberg på Skatteverket i ett pressmeddelande.

ANNONS

Skatteverkets kontroll av matbuden kommer att pågå under hela 2022. Resultaten kommer att analyseras i en rapport.

Läs även: Pizza kostar snart 150 kronor – ”Ingen billig snabbmat längre”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]