Antal disciplinärenden i finansbranschen ökade med nästan 50 procent i fjol. Det rör sig om regelbrott som förskingring, bedrägeri och penningtvätt.
Uselt facit för finansbranschen – rekordmånga anmälningar
Mest läst i kategorin
Branschorganet Swedsec, som agerar domstol när de anslutna bank- och finansföretagen anmäler regelbrott, fick in 71 disciplinärenden i fjol, vilket är en rekordhög siffra.
Mer medvetna
Vd:n för intresseorganisationen Aktiespararna, Joacim Olsson, säger till Di att företagen på sistone har blivit mer medvetna – och ökat kontroller och övervakning, bland annat på grund av kursmanipulationer och andra regelbrott.
”Vi ser en mognad i complianceverksamheten, i själva övervakningen. Saker som närståendes affärer granskades inte på samma sätt för tio år sedan”, säger Joacim Olsson.
Naturliga förklaringar
Teresa Isele, vd för Swedsec, ser mer naturliga förklaringar till ökningen och säger att ”branschen har blivit duktig på att förstå systemet och anmäla när det krävs”.
Fjorton licenser återkallades under fjolåret, och närmare 24 000 anställda har en aktiv licens. Teresa Isele säger vidare att “i ljuset av hur många som omfattas av licenssystemet måste dock det ökade antalet disciplinärenden anses som relativt lågt.”
Enligt henne uppfattas licensen som en kvalitetsstämpel – varför många företag i branschen är anslutna.
“Väljer ett företag att inte ansluta sig, måste företaget säkerställa sina anställdas kunskaper på annat sätt”, avslutar Teresa Isele.
Läs mer: Penningtvättssamarbete trappas upp
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.