Stigande läkemedelspriser, personalbrist och sjukhussammanslagningar pressar både företagare och anställda. Nu tvingas många ta flera tuffa beslut.
USA:s hälsovårdskris: En smocka för företag
Mest läst i kategorin
Hälften av alla amerikaner har inte råd med sjukvård.
Samtidigt väntas kostnaderna för sjukvårdsförmåner öka kraftigt under 2025, med en genomsnittlig ökning på 5,8 procent per anställd, enligt en ny rapport.
Detta är tredje året i rad med en ökning på omkring fem procent, vilket är betydligt högre än den historiska genomsnittliga ökningen på tre procent.
Den stigande kostnaden, orsakad av högre läkemedelspriser, sjukhussammanslagningar och bristen på sjukvårdspersonal, tvingar nu företag att agera för att hålla sina utgifter i schack.
Tuffa beslut för företagen
Rapporten visar att många företag nu står inför en svår balansgång. Samtidigt som man vill hålla sina sjukvårdskostnader nere måste man försöka säkerställa att de anställda har råd med vård.
Totalt 53 procent av arbetsgivarna planerar att göra kostnadsminskningar i sina sjukvårdsförmåner under 2025 – en markant ökning från 44 procent året innan. Dessa förändringar innebär ofta högre självrisker och ökade kostnader för de anställda, något arbetsgivare tidigare försökt undvika.
Men med den stadiga ökningen i kostnader ser de sig nu tvungna att överväga tuffare åtgärder, skriver Fortune.
För små företag med 50 till 499 anställda kan kostnadsökningen bli ännu större – uppemot 9 procent om inga besparingsåtgärder vidtas.
Senaste nytt
Sjukvårdssystemet under press
En stor orsak till de stigande kostnaderna är sjukvårdsindustrins pågående utmaningar.
En rapport från McKinsey förutspår bland annat att USA kan ha en brist på 450 000 sjuksköterskor fram till 2025, vilket sätter press på systemet.
Dessutom bidrar en åldrande befolkning och sjukhussammanslagningar till höga kostnader. Mellan 2010 och 2015 ledde sjukhussammanslagningar till en femprocentig prisökning, enligt en studie.
Trots löften om ökad effektivitet har konsolideringen snarare gett större förhandlingskraft till sjukhusjättarna – vilket lett till högre kostnader för både arbetsgivare och anställda.
Hur påverkas de anställda?
Att betala högre självrisker eller en större andel av kostnaden ur egen ficka kan bli en realitet för fler anställda. Detta samtidigt som många redan kämpar med att få pengarna att räcka till efter år av stigande levnadskostnader.
Just nu pekar det mesta på en dyster framtid för både arbetsgivare och anställda. Åtminstone om inga större förändringar görs för att tackla de underliggande problemen i sjukvården – en utmaning som kommer att kräva både långsiktigt tänkande och innovativa lösningar.
Läs också:
Myntautomat ska lyfta McDonald’s. Dagens PS
Talang för dyrt – så snålar företag in på lönerna. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.