Dagens PS

Uranförbud stoppar en ny gruv-boom

Uranförbud
Sveriges uranförbud borde upphävas. Det menar experter som anser att förbudet bromsar både nya gruvor och jobb. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 aug. 2023Publicerad: 28 aug. 2023

Det svenska förbudet att utvinna uran bör upphävas. Detta då ett uranförbud enligt experter hindrar både satsningar på andra sällsynta metaller och stoppar nya gruvor och jobb.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En av dem som motsätter sig förbudet är malmgeologen Olof Martinsson.

“Sedan 2018 får uran inte längre utvinnas i Sverige. Det stoppar oss inte bara från att utnyttja Europas största tillgångar av uran utan gör det även dyrare för gruvindustrin att satsa på andra, mer sällsynta metaller”, säger han.

Martinsson, lektor vid Luleå tekniska universitet, vill således att förbudet ska rivas upp.

”Om man skulle använda det svenska uranet till självförsörjning finns tillräckligt med uran för att driva kärnkraften i flera hundra år”, säger han till TN.

MISSA INTE: Soldaten i Robotyne: “Ryska underjordiska tunnlar” – Dagens PS

Problem lösta

Ett grundläggande skäl att förbjuda brytningen är att uran ses som en miljöfarlig metall, en bild Olof Martinsson vill förtydliga.

”Uran är visserligen en ganska giftig metall, ungefär som bly, och den är dessutom radioaktiv. Men om man bryter den på ett sätt som görs i moderna gruvor i västvärlden ser jag inget större miljöproblem, varken för de som aktivt arbetar i gruvorna eller för närmiljön”, menar han.

ANNONS

Senaste nytt

”Behöver urangruvor”

ANNONS

Den nya högerregeringen har nu uttryckt intresse för att tillåta uranbrytning igen.

”Jag tycker vi behöver urangruvor i Sverige”, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari till SVT nyligen.

Enligt Olof Martinsson är en nackdel med uranförbudet att det för med sig andra problem för gruvindustrin.

De har att göra med att uran ofta hittas tillsammans med andra metaller.

I Sverige är vanadin och nickel två exempel, men det handlar även om exempelvis molybden.

Blir för dyrt

Intresset för att ta vara på de blandfyndigheter som finns minskar eftersom uranförbudet gör att det blir för dyrt att ta hand om uranet, om man nu ens får tillstånd att bryta den.

”När du bryter får du uranet på köpet och om du då ska betala för att skicka det på deponi i stället för att använda det som en extra inkomstkälla blir det svårare att få kalkylen att gå ihop. För många blandfyndigheter är det därför nästan en förutsättning att uranförbudet rivs upp”, förklarar Olof Martinsson.

Attraktiva fyndigheter

ANNONS

Blandfyndigheterna är attraktiva bland annat eftersom de innehåller metaller som behövs i batterier, solceller, halvledare och tekniska produkter.

”Dessa fyndigheter finns mest av i Jämtland, Västergötland och Skåne samt ytterligare några ställen”, förklarar Olof Martinsson och tillägger:

”Fyndigheterna i Jämtland är ganska stora och för Jämtland som län skulle det skapa ganska många arbetstillfällen om brytningen kommer i gång. Om jag skulle gissa så skulle jag väl säga mellan 300 och 1 000 jobb kanske”.

Relaterade artiklar:

Fler vill minska sitt beroende av uran från Ryssland

Brist på nickel ny utmaning för biltillverkare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]