En ny Sifo-undersökning visar en stor åldersdiskriminering av framför allt äldre personer vid jobbsökande.
Undersökning: Stor åldersdiskriminering vid jobbsökande
Mest läst i kategorin
Det är rekryteringsföretaget Randstad som står bakom Sifo-undersökningen, skriver Chef.
Åldersdiskriminering vid jobbsökande
En av sex svenskar, eller 16 procent, har på något sätt varit med om diskriminering vid rekrytering. Vanligaste sättet att diskrimineras är genom åldern, där är det elva procent av svenskarna som har upplevt ålderism, och bland åldersgruppen 50-56 år ligger siffran istället på 19 procent.
Det går att ta itu med problemet genom “att avidentifiera ansökningshandlingar så långt in i rekryteringsprocessen som möjligt, vilket inkluderar uppgift om ålder”, uppger Anna Svärdemo Alander, chefsjurist på Randstad, i ett pressmeddelande.
Den som bedöms för att inte ha utseendet för sig riskerar alltså att gå miste om jobbet.
Många blir könsdiskriminerade
I den senaste Sifo-undersökningen står det även klart att många kvinnor, och även män, blir könsdiskriminerade när de söker jobb. Två procent blir även diskriminerade på grund av etnisk tillhörighet eller religion.
“Tyvärr är det inte ovanligt med frågor till kvinnor om exempelvis graviditet och planer på familjebildning under en arbetsintervju”, klargör Anna Svärdemo Alander vidare och tillägger att “om kandidaten nekas anställning är det upp till arbetsgivaren att visa att svaret inte varit skälet”.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.