Dagens PS

Tyska kanslern Scholz leder affärsresa till Kina

affärsresa Kina
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Kinas president Xi Jinping har pratat om handeln mellan länderna. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 nov. 2022Publicerad: 04 nov. 2022

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har nu landat i Kina för affärsresa. Med sig har han toppchefer från 12 tyska företag, som Volkswagen, Deutsche Bank och Siemens.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Olaf Scholz besök i Kina innebär första gången sedan före pandemin som någon av regeringscheferna i G7 besöker det stora landet i öster.

På fredagen träffar han Kinas president Xi Jinping, som säger att målet är att resan ska “förbättra den ömsesidiga förståelsen och förtroendet, fördjupa det pragmatiska samarbetet inom olika områden och planera för nästa fas av kinesisk-tyska relationer”, enligt den kinesiska statliga nyhetsbyrån C3CTV.

Toppchefer med på affärsresa till Kina

Volkswagens vd Oliver Blume och Siemens vd Roland Busch är några av de näringslivschefer som följt med för möten med kinesiska företag bakom stängda dörrar.

Besöker kommer samtidigt som Tyskland går mot en recession, och näringslivet hoppas att nya affärer kan vara en räddning för Tysklands industrier.

Men besöket har också väckt oro för att de ekonomiska intressena för Europas största ekonomi fortfarande är för nära knutna till Kina. Sedan Rysslands invasion av Ukraina har tyskarna yrvaket fått konstatera att det finns nackdelar med att ha auktoritära regimer som viktiga handelspartners.

Nyligen fick det kinesiska företaget Cosco dra ned på sin tänkta investering i hamnen i Hamburg, där de hoppades på att få köpa 35 procent av en terminal. Efter en politisk uppgörelse begränsades köpet till 24,9 procent av terminalen. Men Alexander-Nikolai Sandkamp, ​​biträdande professor i nationalekonomi vid Kiel Institute for the World Economy tycker att affären är överdriven politiskt.

“Vi pratar inte om en 25-procentig andel i Hamburgs hamn, eller ens operatören av hamnen, utan en 25-procentig andel i operatören av en terminal”, säger han till CNN Business.

Kritik från människorättsorganisationer

ANNONS

Olaf Scholz får dock också kritik av människorättsorganisationer för besöket.

“Inbjudan från en tysk handelsdelegation att gå med i ditt besök kommer att ses som en indikation på att Tyskland är redo att fördjupa handel och ekonomiska förbindelser, på bekostnad av mänskliga rättigheter och internationell rätt”, skriver en koalition av 70 människorättsgrupper som publicerades av World Uyghur Congress.

Läs mer: Kinesiskt bolag köper delar av hamnen i Hamburg

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]