Dagens PS

Två år, sex kanter och ett patent – nu lyfter Stiga

Racketpatent ger guld för Stiga
Fantastiske Truls Möregårdh med sitt lika fantastiska redskap, den sexkantiga racketen. Nu ger det guld även åt företaget bakom den, Stiga. (Foto: Magnus Lejhall/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 08 aug. 2024Publicerad: 08 aug. 2024

Ett OS-silver till Truls Möregårdh – men rejält med guld till Stiga. Här är historien om arbetet bakom racketen som revolutionerade pingisen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Wipo är världsorganisationen för immateriella rättigheter, IP-rättigheter, och har 197 medlemsländer, däribland Sverige.

”IP-rättigheter – och det rättsliga skydd de ger – är grunden för viktiga affärstransaktioner som säkrar idrottens ekonomiska värde och driver branschen framåt”, slår Wipo fast på sin hemsida.

”Sportbranschen bidrar också till världsekonomin, skapar jobb och utvecklar offentlig infrastruktur”.

Patent på målgest

Inte så mycket hopp och lek, som du hör.

Men vad ska man vänta sig i en idrottsvärld där fotbollens Kylian Mbappé och Jude Bellingham har tagit patent på varsin målgest och OS-maskoten Phryges är ett skyddat och registrerat varumärke.

Därmed handlar helt logiskt mycket av eftersnacket till Truls Möregårdhs makalösa framfart i Paris-OS om hans sexkantiga racket och dess ekonomiska betydelse för Stiga, som tagit patent på den.

”Vi testade en hel uppsjö av olika prototyper”, säger Felix Wirström, chef för bordtennissektionen hos Stiga, till TN.

ANNONS

Senaste nytt

20 olika designer

ANNONS

Pingisracketar har sett ut som de gör sedan 1800-talet – men nu ville Stiga skapa något nytt.

Företaget kontaktade KTH och började mäta ljudfrekvenser, vibrationer, träffytor, styvhet i stommen och experimenterade med 20 olika designer, innan man landade i den sexkantiga, ”cybershape”.

”Vi testade en hel uppsjö av olika prototyper, till dess att cybershape-formen växte fram. Och det var den formen som vi kunde se med våra tester var bäst. Med den sexkantiga racketen får man en 11 procent större träffyta på ”sweet spotten”, alltså ytan uppe på racketen där man vill träffa bollen”, förklarar Felix Wirström.

Under stort hemlighetsmakeri och stor sekretess – även Truls Möregårdh fick skriva på sekretessavtal – höll arbetet på under en tvåårsperiod, till den 6 oktober 2021 då Stiga kunde lämna in sin patentansökan.

Bra tajming – final direkt

När sedan lanseringen gjordes kunde tajmingen inte ha varit bättre. Tre veckor efter att racketen premiärvisas gick Möregårdh till VM-final som 19-åring.

Under 2024 har Stigas patentansökan och mönsterskydd beviljats av PRV, ett patent som kan sträcka sig maximalt 20 år från ansökningsdatum.

Genomslaget har varit snabbt och stort – och lär inte tappa fart efter OS i Paris.

” En majoritet av dem som deltar i ett junior- och ungdoms-SM spelar i dag med cybershape”, konstaterar Stigas Felix Wirström nöjt.

ANNONS

”Allt handlar om immaterialrätt”

”Idrott handlar extremt mycket om innovation på olika sätt. Innovationer i utrustning är otroligt viktigt för att driva utvecklingen framåt, säger Christina Wainikka, policyexpert kring immaterialrätt hos Svenskt näringsliv.

”Sedan har vi alla sändningsrättigheter kopplade till upphovsrätten, och alla skyddade varumärken, till exempel OS-ringarna som Internationella olympiska kommittén styr över. Så alla stora idrottsevenemang handlar om immaterialrätt”.

Byteshandeln – inofficiell sport under OS. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS