Arbetssituationen inom vården har länge varit ohållbar. Nu behöver kommuner och regioner hitta sätt att försöka locka tillbaka de redan utbildade sjuksköterskorna.
Tusentals sjuksköterskor har lämnat vården
Mest läst i kategorin
Sedan i slutet av april har tusentals av Vårdförbundets medlemmar, mestadels sjuksköterskor, vägrat att jobba övertid.
Många av dessa sjuksköterskor vittnar om att arbetsmiljön i vården är ohållbar.
“Vi vill ha ett avtal, för det handlar om vår hälsa”, säger Heidi Carnudd som jobbar inom äldrevården.
Att situationen för sjuksköterskorna är ohållbar beror delvis på att patienterna är många men sjuksköterskorna alldeles för få.
Lösningen inte dock inte att utbilda fler – utan att förbättra arbetsmiljön för att locka tillbaka de sjuksköterskor som redan finns.
En ny rapport från Nationella vårdkompetensrådet visar nämligen att det finns 13 000 färdigutbildade sjuksköterskor som skulle kunna anställas – men som själva väljer att inte arbeta i den patientnära vården. Detta rapporterar Dagens Nyheter.
Färdigutbildade sjuksköterskor
Enligt Ann-Marie Wennberg Larkö, professor vid Sahlgrenska akademin och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet, har hälften av dessa utbildade sjuksköterskor lämnat vården helt.
“Bristande arbetsförhållanden är en av orsakerna till att man väljer att lämna sin yrkesroll och det tycker vi är djupt oroande”, säger Larkö till DN.
Rapporten visar att det skulle kosta samhället drygt 5,5 miljarder kronor att utbilda 13 000 sjuksköterskor.
En dålig väg att vandra menar Larkö, som betonar att vi istället behöver hitta sätt för att locka tillbaka de redan existerande sjuksköterskorna till sjukvården.
“Kommuner och regioner måste arbeta med arbetsmiljön. Det är absolut viktigast för att vården ska kunna behålla, locka tillbaka och rekrytera nya sjuksköterskor”, säger hon.
Senaste nytt
Lågt intresse
Att försöka locka tillbaka redan färdigutbildade sjuksköterskor till vården är inte bara mer kostnadseffektivt – det lär också vara enklare.
Intresset för utbildning inom vårdyrken är nämligen lågt.
Det är bara tre vårdutbildningar där trycket är fortsatt högt – de till psykolog, läkare och tandläkare.
“Att öka intresset bland unga att arbeta inom vården och tandvården är en central framtidsfråga för välfärden”, säger Mattias Fredricson, avdelningschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Läs också:
Vårdförbundet om strejkhotet: “Vill lägga skulden på oss”. Dagens PS
Sju stora sjukhus i strejk – arbetsgivarna begär medlare. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.