Trots att många söker jobb – och trots lågkonjunktur – står tusentals tjänster tomma. Något skaver på svensk arbetsmarknad.
Tusentals jobb lediga – men få har rätt yrkeskompetens


Mest läst i kategorin
Svenska företag har svårt att få tag i rätt personal – trots lågkonjunktur. Nu varnar näringslivet för att tillväxten bromsas när rekryteringarna misslyckas.
Svårt hitta rätt kompetens för jobbet
En ny rapport från Svenskt Näringsliv visar att bristen på yrkesutbildad arbetskraft är akut. Tidningen Näringslivet rapporterar att tillväxten hämmas, trots att lågkonjunkturen lagt sig som ett täcke över svensk ekonomi.
Bygg-, industri- och transportsektorerna hör till de som har allra svårast att hitta kompetens. Inom bygg uppger tre av fyra företag att rekrytering är svårt eller mycket svårt, och i industrin ligger siffran på 72 procent.
Enligt Arbetsförmedlingen finns det just nu 2 871 annonser för totalt 9 203 lediga jobb bara inom transportbranschen, vilket speglar det omfattande rekryteringsbehovet.
“Vi vet att när företagen inte hittar medarbetare, får de en sämre lönsamhet då de drabbas av minskad försäljning eller tvingas tacka nej till beställningar eller uppdrag”, säger Mia Bernhardsen, avdelningschef för kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv.
Missa inte: Folksam slimmar verksamheten – men inte chefslönerna. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Läs också: Allvarliga olyckor i industrin – här är yrkena som drabbas mest. Dagens PS
Senaste nytt
Utbildningar matchar inte arbetsmarknaden
Den främsta orsaken till rekryteringsproblemen är bristen på rätt utbildning och erfarenhet. Företagen efterfrågar framför allt gymnasial yrkeskompetens – men de yrkesinriktade programmen har inte hängt med i efterfrågan.
“Det märks tydligt i vår undersökning. Inom industri och transport anser över 70 procent av företagen att det behövs bättre och fler yrkesutbildningar”, säger Bernhardsen.
Yrkeshögskolan spelar en viktig roll i att möta efterfrågan på kompetens, och nyligen beviljades 344 nya utbildningar av Myndigheten för yrkeshögskolan. Utbyggnaden sker dock i mindre skala i år, då inga större satsningar genomförs.
Enligt Svenskt Näringslivs egna beräkningar saknas det upp till 20 000 elever varje år för att yrkesprogrammen ska matcha arbetsmarknadens behov.
Industrins behov möts inte i klassrummen
Bristen är särskilt tydlig inom industrin, där antalet utbildade inte motsvarar företagens efterfrågan.
Industrirådet uppskattar att det behövs omkring 18 000 processoperatörer de kommande åren – men dagens gymnasie- och vuxenutbildningar väntas bara kunna leverera cirka 1 500.
“Det är väl här vi har den sämsta matchningen mellan behov och utbud på arbetsmarknaden”, säger Henrik Smedmark, som är ansvarig för kompetensfrågor på Trä och möbelföretagen, TMF, till Dagens Arbete.
Yrkesutbildningar öppnar dörrar för jobb
Ett vanligt hinder är att många unga – och deras föräldrar – fortfarande tror att yrkesutbildningar stänger dörrar. Enligt Mia Bernhardsen är det en missuppfattning.
“Den återvändsgränden, om den ens har funnits, är borta i och med att alla yrkesprogram på gymnasiet nu ger högskolebehörigheten”, säger hon och fortsätter:
“Tyvärr är det inte alla som känner till det, så vi måste uppdatera såväl unga i grundskolan som deras föräldrar på hur bred en yrkesutbildning i själva verket är. Den kan ge jobb direkt, välbetalda jobb, och den öppnar också för att läsa vidare senare i livet”.
Läs även: Finland har inte råd: Avråder från svenska skattereformen. Dagens PS
Läs även: Hamnen räcker inte till för Zuckerberg. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

AI Unlocked är en koncentrerad halvdag där du möter fyra av Sveriges främsta AI-experter - för dig som vill lyfta dina affärer och gå från nyfiken till kunnig. Få 20 % rabatt med koden PSUnlocked.