Arbetslösheten i Sverige är nu den högsta på tre år. Samtidigt begränsas stödet för nystartsjobb, vilket väcker oro hos experter.
Trots rekordmånga utan jobb – stödet för företagen stryps
![Arbetslösheten stiger: Antalet inskrivna hos Arbetsförmedlingen har nått den högsta nivån på tre år. (Foto: Johan Nilsson / TT)](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fsdlj7hRVyCBklQ-nh.jpg&w=1200&q=75)
![Linn Kolar](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F06%2Flinn-268x300.png&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
Samtidigt som arbetslösheten når sin högsta nivå på tre år stramas regelverket för nystartsjobb åt.
Enligt Företagarna innebär de nya reglerna att företag som sagt upp personal på grund av arbetsbrist under det senaste året inte längre kan ta del av stödet – något som slår hårt mot både arbetsgivare och arbetssökande.
“Att strypa nystartsjobb i en svag ekonomi är som att sparka undan benen för dem som vill hjälpa fler ut i arbete. Det minskar chanserna för dem som redan har svårt att få jobb”, säger Catharina Bildt Grape, expert på integration och arbetsmarknadspolitik på Företagarna.
Stödet lättare för företag
Arbetslösheten i Sverige är nu den högsta på tre år, konstaterar Arbetsförmedlingen.
I januari 2025 var 381 000 personer inskrivna som arbetslösa, motsvarande 7,2 procent av arbetskraften. Vi får gå tillbaka till januari 2022 för att hitta högre siffror.
Nystartsjobben infördes 2007 i syfte att underlätta för långtidsarbetslösa och nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Sedan dess varit en av de mest använda arbetsmarknadsinsatserna i Sverige.
Modellen innebär staten subventionerar en del av lönekostnaden för att göra det lättare för företag att anställa personer som står långt från arbetsmarknaden.
“Subventionsgraden har varierat men har också effektivt kunnat anpassas för att nå rätt målgrupp”, förklarar Grape.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
“Måste säkerställa att det inte sker fusk”
Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) försvarar åtstramningen och menar att det handlar om att skydda välfärdssystemet från missbruk.
“En viktig del i den svenska välfärdspolitiken är att vi har kontroll så att det inte görs felaktiga utbetalningar eller blir fusk i våra välfärdssystem”, skriver han i ett uttalande.
![Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson presenterar regeringens syn på arbetslösheten och de senaste siffrorna under en pressträff. (Foto: Viktoria Bank / TT)](https://dagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/2025/02/sdl8zM3WAX2NBo-nh-1024x512.jpg)
Han framhåller att olika typer av subventionerade anställningar är en viktig väg in på arbetsmarknaden men att regeringen nu genomför förändringar för att minska risken för kriminalitet och bidragsbrott inom subventionerade anställningar.
“Samtidigt måste denna typ av åtgärder också ha livrem och hängslen som säkerställer att man inte får felaktiga utbetalningar och att det inte sker fusk och felaktigheter”, betonar han.
Arbetslösheten biter sig fast
Enligt Arbetsförmedlingen är den stigande arbetslösheten inte bara en tillfällig svacka.
Under december 2024 var 75 445 personer över 55 år inskrivna som arbetslösa och utan jobb – den högsta siffran sedan pandemin.
“Särskilt oroande är att vi också ser att långtidsarbetslösheten ökar, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.
Arbetsmarknaden befinner sig i en svag fas, och enligt Arbetsförmedlingen finns ingen exakt prognos för när arbetslösheten kan börja minska.
Myndigheten bedömer dock att den åtminstone slutar öka under det första halvåret 2025 och förhoppningsvis sjunker i takt med att ekonomin förbättras.
Fler utan jobb
Enligt Företagarna riskerar det åtstramade regelverket att leda till ännu högre arbetslöshet och göra det svårare för små och medelstora företag att våga anställa.
Almegas senaste rapport varnar också för konsekvenserna av den ökande arbetslösheten och de minskade stöden.
“Att allt fler arbetslösa lämnas åt sitt öde är förödande – för individen och för samhället. Vi måste våga göra om och göra rätt, annars kommer vi att permanenta utanförskapet för hundratusentals människor”, säger Jonas Jegers, näringspolitisk expert på Almega i ett pressmeddelande.
Läs även: Arbetslösheten ökar bland unga. Dagens PS
Läs även: Nya siffror: Arbetslösheten fortsätter klättra. Dagens PS
![Linn Kolar](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F06%2Flinn-268x300.png&w=1200&q=75)
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
![Linn Kolar](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F06%2Flinn-268x300.png&w=1200&q=75)
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.