Det blåser hårt på bostadsmarknaden, där hyreshöjningarna står som spön i backen. Det hindrar dock inte flertalet kommuner från att plocka ut miljonbelopp från sina bostadsbolag.
Trots bostadskrisen: Kommuner tar ut miljoner
Mest läst i kategorin
Det rör sig om ett flertal kommuner där ledningen återkommande använt sig av hyresintäkter för att finansiera diverse verksamheter.
Däribland kommuner som Upplands-Bro, Växjö, Linköping och Halmstad, som alla tagit ut stora summor från sina bostadsbolag.
Hundratals kommuner
Det framgår av en granskning utförd av tidskriften Hem och Hyra, som visar att ett hundratal kommuner i år plockat ut mer än en halv miljard från sina bolag, trots att det råder brister vad gäller renovering och underhåll.
Pengarna har sedan gått till exempelvis säkerhetsskapande åtgärder i kommunen, vilket lämnat hyresgästerna med slitna och försummade fastigheter.
Men hur är det ens möjligt?
Senaste nytt
Reviderad lag
Innan 2010 hette det att kommunägda bostadsbolag skulle drivas enligt självkostnadsprincipen, där inkomster och utgifter skulle ta ut varandra.
Det revs dock upp under 2011 sedan privata fastighetsägare protesterat och ledde till nuvarande lag som säger att allmännyttan ska drivas enligt ”affärsmässiga principer i allmännyttigt syfte”.
Högsta hyrorna på trettio år
För de som driver kommunala bostadsbolag innebär det att de kan gå med vinst, och ta del av densamma, vilket förklarar de miljonbelopp som plockats ut av ovan nämnda kommuner.
Närmare bestämt då 12,8 miljarder kronor, skriver Hem & Hyra.
En het potatis sett till de kommunala hyreshöjningarna, som varit de högsta på trettio år.
Relaterade artiklar:
Alla förlorade när kommunens lokaler blev privata
Tog strid mot ockerhyra – får tre miljoner
Läs även:
Rekordstort underskott i regionerna
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.