Dagens PS

Trassligt teamwork? Skalbaggar ger oss lösningen

Skalbaggar kan lära oss samarbeta
Galaicodytes Caurelensis, en skalbagge upptäckt i Leon i nordvästra Spanien. Nu visar forskare att vi kan lära en hel del av andra skalbaggar kring samarbete. (Foto: AP/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 25 sep. 2024Publicerad: 25 sep. 2024

Människor, företag och länder har uppenbara problem att samarbeta när det gäller miljöhot och klimatproblem. Vi borde lära av dyngbaggarna.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Dyngbaggar är små skalbaggar som lever i djurspillning, som de även äter. Genom att bryta ner organiska ämnen spelar de en viktig roll för samspelet i naturen.

Dyngbaggar är också urstarka, men även grymma på att samarbeta. Hur grymma visar nya experiment forskare vid Lunds universitet gjort i Sydafrika och Italien.

Ett av forskarnas exempel handlar om hur dyngbaggarna kan flytta stora bollar av bajs – deras motsvarighet till miljöproblem? – över svåra hinder.

Men för att det ska lyckas krävs att honor och hanar jobbar tillsammans, för att det inte ska bli bråk.

Inte svårt att se parallellen där.

Tio gånger deras vikt

Lunda-forskarna visar att honor och hanar av arten spindeldyngbagge lyckades flytta bollar av bajs, som motsvarar tio gånger deras egen kroppsvikt, över vertikala hinder på 20 centimeter. De görs genom en slags synkroniserad dans.

”Vi blev väldigt förvånade över att se att de kunde samarbeta och hjälpas åt att flytta ett föremål utan att veta dess slutliga destination. Detta är en förmåga som bara människor besitter. Vi tror att dyngbaggarna använder taktil kommunikation, men det har ännu inte bevisats”, säger Claudia Tocco, biologiforskare vid Lunds universitet.

ANNONS

Senaste nytt

Rakt på målet

ANNONS

Det är dessutom rakt på målet som gäller och inga taktiska omvägar eller avvikelser.

Spindeldyngbaggarna rullar sina värdefulla bollar i en rak bana, även om de stöter på hinder. När en sten eller en stock dyker upp klättrar skalbaggarna helt sonika över hindret.

Måste samarbeta

Men – läs noga nu – forskarna kunde även slå fast att det avancerade samarbetet och klättrandet bara gällde dyngbaggar av olika kön.

”När spindeldyngbaggar av samma kön skulle försöka samarbeta slutade det alltid i allvarliga bråk som resulterade i att spillningsbollen gick sönder eller att en av baggarna sprang i väg med den”, säger Claudia Tocco.

Läs mer:

Insekter – snart i en matskål nära dig? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]