Två år med lagen om tillträdesförbud – Svensk handel klagar över att åklagare inte motiverar sina domar och att de tolkar lagen olika.
Tillträdesförbud: "Åklagare bedömer samma lag olika"
Mest läst i kategorin
Drygt två år har gått sedan lagen om tillträdesförbud till butik klubbades igenom. Lagen är ett verktyg som, när den tillämpas, ger handlare och dess personal en tryggare vardag, konstaterar branschorganisationen Svensk handel.
Men man ser fortsatt stora problem med hur åklagare runt om i landet väljer att tolka lagstiftningen olika, enligt en ny rapport från organisationen.
Insikten kommer sedan man studerat samtliga beslut kring tillträdesförbud från 1 mars 2022 till 28 februari 2023.
Har minskat
Under perioden lämnades 423 ansökningar om tillträdesförbud till landets åklagare. Detta är en signifikant minskning med nästan 20 procent jämfört med lagens första år.
Av dessa 423 resulterade 198 ärenden i tillträdesförbud, 47 procent av alla ärenden, en ökning med tolv procent jämfört med föregående år, vilket är välkommet.
Senaste nytt
”Snarare tvärtom”
“Att det kom in färre ansökningar om tillträdesförbud beror inte på att handlarna upplever att problemet minskat, snarare tvärtom. Vi ser hur brotten mot handeln fortsätter att öka och tyvärr ser alltför många handlare inte poängen med att ansöka om tillträdesförbud”, säger Nina Jelver, säkerhetschef hos Svensk handel.
Tillträdesförbud saknar samordning
Rapporten visar att det saknas samordning mellan åklagarna om hur lagen ska tillämpas och om ett tillträdesförbud ska beviljas.
Variationerna är stora över landet, enligt rapporten.
”Oacceptabelt”
“Det är oacceptabelt och högst rättsosäkert att lagen tolkas och tillämpas olika beroende på vart i landet du befinner dig. Handlare ska inte finna sig i att verka i ett rättsligt lotteri. Vår ståndpunkt i frågan är tydlig – samma typ av ärende ska få samma bedömning oavsett vart i landet man befinner sig”, säger Nina Jelver.
Får inte veta varför
Rapporten visar att enbart 56 procent av de avslag handlarna får motiveras.
Det innebär alltså att handlare som nekas tillträdesförbud i nästan hälften av fallen inte får reda på varför.
“Som handlare förtjänar man en tydlig motivering ifall ett tillträdesförbud inte beviljas. Inte minst för att man faktiskt ska förstå varför utfallet blev som det blev, men också för att man ska kunna förbereda en överklagan”, slår Nina Jelver fast.
Läs även: Lyft för svensk klädhandel i maj
Läs även: Storbank om svensk ekonomi: Tre vägar – alla ruskiga
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.