Dagens PS

Från hot till vetenskap: Strategierna som lockar anställda

Bilden föreställer ett tomt kontor. Arbetsgivare vill få tillbaka anställda, men de föredrar hemarbete. Nu letar företagen nya lösningar
Medarbetare föredrar hemarbete. Nu prövar företagen nya sätt att få tillbaka anställda till kontoret. (Bild: Janerik Henriksson / TT)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

Pandemin skapade ett problem för både arbetsgivare och anställd. Företagen ville ha sin personal tillbaka till kontoren, medarbetarna föredrog hemarbete. Nu prövar arbetsgivarna nya lösningar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Utgångsläget för många företag är att anställda ska jobba på kontor det mesta av veckan. Redan förra året gick Amazons ut med kravet på närvaro tre dagar i veckan.

Trots protester stod vd:n Andy Jassy på sig och menade att “samarbeta och uppfinna är enklare och mer effektivt när vi ses i person”.

Senare kom ett mejl som sa att de som inte lydde skulle få det betydligt tuffare att bli befordrade på jobbet.

Finns svaret i våra hjärnor?

Istället för att hota har många företag försökt lyfta fördelarna. Gemenskapen på kontoret och delade värderingar. Andra har försökt matcha hemarbete med gratis lunch och fria transporter.

Några företag har tagit ett steg till och tar hjälp av vetenskapen – psykologi, sociologi och antroplogi, skriver Fortune. Man försöker förstå de mänskliga drivkrafterna bakom motståndet att komma tillbaka till kontoret. Ett resultat man landat i bekräftar ett argument arbetsgivare redan använt.

Neil Murray, vd på Work Dynamics, som står bakom en ny rapport, säger:

“Den viktigaste komponenten att få anställda att återvända är andra människor.”

ANNONS

Senaste nytt

Varför är det så viktigt?

ANNONS

Varför vill då företagen ha sin personal på plats? Det finns flera orsaker.

Många chefer tycker det är svårt att leda på distans, man har mindre kontroll och överblick. Högre upp i organisationen anser man att jobba gör man på kontoret. Så har de alltid gjort.

Det finns även rent ekonomiska och affärsmässiga överväganden. Det är dyrt att betala för tomma kontor. Och om företaget behöver organisera om eller skära ned ger fysisk närvaro en bättre överblick.

Sista ordet är med andra ord inte sagt om var arbetet ska ske.

Läs också:

Det här gör vi när vi jobbar hemifrån. Dagens PS

Morot eller piska: Kan högre löner fylla kontoret. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]