Dagens PS

Tesla-blockaden: Vill förbjuda anställdas aktioner

Konflikten mellan Tesla och de svenska fackförbund som representerar de anställda, går nu in på sitt andra år. Frågan gäller fortfarande kollektivavtal.
Konflikten mellan Tesla och de svenska fackförbund som representerar de anställda, går nu in på sitt andra år. Frågan gäller fortfarande kollektivavtal. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 29 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Nu har blockaden mot Tesla passerat sin ettårsdag. Positionerna är låsta och Tesla vägrar fortfarande teckna kollektivavtal. Så här är läget.

ANNONS

Mest läst i kategorin

27 oktober 2023. Blockaden mot Tesla inleds. Nu går den in på sitt andra år.

Konflikten är redan historisk. Det är första gången elbilsjätten möter konfliktåtgärder från organiserade arbetare.

Grunden är att fackförbundet If Metall vill teckna kollektivavtal med Tesla, det normala på svensk arbetsmarknad.

Tesla vägrar.

Där står det hela i sak ett år senare, eftersom Tesla fortfarande vägrar anpassa sig till normala villkor på svensk arbetsmarknad.

Fler än någonsin

Under det år som gått har konflikten utvidgats genom sympatiåtgärder från andra svenska fackförbund.

Aldrig tidigare har så många sympatiåtgärder genomförts i en och samma konflikt. Totalt är 14 fackförbund indragna i konflikten i dag – av dem tre nordiska: Danska 3F Transport, norska Fellesforbundet och finska AKT.

Tesla driver flera delar av konfliktens utlöpare i domstol. Tesla har krävt att företaget ska få hämta reg-skyltar direkt från fabriken där de tillverkas, men fått nej i hovrätten.

ANNONS

I en annan del har Tesla stämt Postnord men fått nobben av Solna tingsrätt och måste nu betala 6,5 miljoner kronor till Postnord, för dess rättegångskostnader.

ANNONS

Senaste nytt

Lika fastlåst i dag

Vad som kommer att hända framöver?

Omöjligt att säga.

Över hälften av Teslas anställda deltar nu i konflikten och If Metall känner medvind.

Samtidigt uppger Tesla att man inte påverkas alls av fackens blockad och sympatiåtgärder.

Hos Dagens arbete konstaterar If Metalls ordförande Marie Nilsson att ”Teslas ledning i Texas vill inte ha kollektivavtal”.

”Det är uppenbart så att det finns en Europachef i Amsterdam och en högsta ledning där borta i Texas som helt enkelt inte accepterar ett kollektivavtal”.

Hotar svenska modellen

ANNONS

Eftersom Teslas vägran riktar sig mot en grundläggande princip på svensk arbetsmarknad, menar Nilsson att den svenska modellen är hotad.

”Ja, i förlängningen. Tesla är ett stort och viktigt företag, så det är klart att den gör det i förlängningen…Det här är en ideologisk fråga för Tesla. Det handlar inte om pengar egentligen”.

Den inskränkningen i den svenska modellen är Företagarna, som företräder 60 000 företagare, beredda att stödja.

I ett uttalande uppmanar man regeringen ”att begränsa fackföreningarnas makt och återställa frivilligheten på arbetsmarknaden”.

Ska förbjudas

Man vill förbjuda aktioner som blockaden av Tesla och inte tillåta anställda att genomföra stridsåtgärder mot företag som vägrar teckna kollektivavtal.

”Stridsåtgärder hör inte hemma på en modern arbetsmarknad”, säger Lise-Lotte Argulander hos Företagarna.

“Lagen om medbestämmande är orimligt fördelaktig för de fackliga organisationerna när de närmast oinskränkt kan sätta käppar i hjulen för företagens utveckling genom stridsåtgärder. Det är skadligt för Sverige”, säger Lise-Lotte Argulander. 

Läs mer:

ANNONS

Teslas nya drag: Hemliga adresser. Dagens PS

Teslas strejkbrytare flyger in från hela Europa. Dagens PS

Tesla jagar sjukskrivna – anställda hotar med polis. Realtid

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]