Vi köper piratkopior för miljarder varje år. Nu kommer den nya teknik som ska göra det lättare att avslöja dem.
Tekniken som ska stoppa piratkopior
Mest läst i kategorin
Kina, Hongkong, Singapore och Turkiet. De främsta ursprungen för piratkopior som säljs i Sverige.
Kläder, leksaker och klockor är tre frekventa varor med mycket piratkopior.
När PRV försökt göra en beräkning kommer man fram till att piratkopiering av svenska produkter sker till ett värde av drygt 28 miljarder kronor, och att Sverige via piratkopior går miste om över 7 miljarder kronor per år.
Piratkopior för miljarder
Importen till Sverige av piratkopierade varor beräknades redan under 2016 uppgå till 18,3 miljarder kronor.
Cirka 50 procent av alla de piratkopierade varor som importerades till Sverige 2016 köptes av konsumenter som trodde de köpte äkta produkter.
Piratkopierade varor som köps av konsumenter i god tro uppskattas till 4,5 miljarder per år.
Stora mängder
Inom vissa kategorier är flödet extra starkt. Av alla bilreservdelar som säljs i Sverige antas 20 procent vara förfalskningar.
Av den parfym och kosmetika som säljs är andelen 55 procent.
Nu ska AI råda bot på åtminstone en del av problemet, men då gäller det modemärken.
Hos Fashionpile kan man lära sig att sålla bort designerförfalskningar men det är en utbildning som enligt företaget kräver 8 000 timmar i skolbänken.
Det ska gå snabbare med hjälp av AI, som tränats på 30 miljoner bilder som hittar de ibland nästan omärkliga skillnader i en söm eller någon annan detalj, som avslöjar en förfalskning.
Varnar köpare
Den AI-drivna appen Entrupy hävdar att den kan varna köpare och återförsäljare om en designersneaker eller handväska är falsk genom en handfull uppladdade bilder.
Det är samma teknik som vid ansiktsigenkänning. Programmet kallas Authentique och sägs registrera allt.
“Det är lika enkelt som att ta upp telefonen och rikta den mot en produkt och veta om den är falsk eller äkta”, säger Simon Lock, grundare och vd för The Ordre Group.
Pass för varor
I Europa kan någon form av digitala pass för plagg och textilier snart bli lag. Under de senaste åren har några av branschens största aktörer samlats kring denna teknik för att hjälpa till med både anti-förfalskning och hållbarhetsinitiativ.
Aura Blockchain Consortium, som grundades av LVMH, OTB och Prada Group är det största branschinitiativet för att standardisera skanningsbara ID:n inom mode och lyx.
Aura hävdar att OTB ensam har registrerat 600 000 produkter hittills.
Bättre fejk nu
I takt med att förfalskade plagg och accessoarer utvecklats från billiga knockoffs till så kallade “superfakes”, och lyxetiketter tar fram fler och fler stilar varje säsong, har autentiseringsmetoderna blivit allt mer komplexa.
“Just nu är vintage trendigt, och vi ser faktiskt nya kopior av vintageartiklar – föremål som gjordes på 80- eller 90-talet,” säger Hunter Thompson, chef för autentisering på The RealReal, till CNN.
37 procent har handlat
Samtidigt är acceptansen för piratkopior stor, framförallt bland ungdomar.
I Sverige uppger 37 procent av ungdomar mellan 15-24 år i en undersökning EUIPO, EU:s immaterialrättsmyndighet, har gjort, att de köpt minst ett plagiat under det senaste året.
I hela EU är andelen 52 procent, vilket är en kraftig ökning från föregående undersökning, tre år tidigare. Pris och tillgänglighet är de vanligaste skälen till att köpa piratkopior.
”Det kan vara svårt att motstå frestelsen att köpa piratkopierade produkter. Många av dem är riktigt välgjorda och kostar en bråkdel av originalen”, säger PRV:S Per Holgersson till Habit.
Relaterad läsning:
Piratkopior under Black Friday kan vara riskabelt – Dagens PS
Piratkopior kostar miljarder för Sverige – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.