Kina har inte längre något av världens tio största företag baserat på börsvärde, efter att Tencent och Alibaba fallit bort från listan. Asiens mest värdefulla bolag är nu Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.
Taiwan tar över Kinas plats på tio-i-topp största företag
Mest läst i kategorin
Listan över världen tio största bolag domineras av amerikanska techbolag, med Apple, Microsoft och Alphabet (Google) i topp.
Alla de tio högst värderade börsbolagen är amerikanska utom två, Saudi Aramco på fjärdeplatsen och Taiwan Semiconductor Manufacturing Co på plats tio. Där emellan kommer Amazon på femteplatsen, följt av Tesla, Meta (Facebook), Nvidia och Warren Buffetts Berkshire Hathaway.
Tencents börsfall slog ut dem från listan
Jämfört med 2020 års lista faller de kinesiska jättarna Tencent och Alibaba bort från listan. Tencent var.i februari i år världens sjätte största bolag, innan ett börsfall på 40 procent drog ned bolaget. Just nu är det världens 11:e största bolag. Alibaba var förra året på plats nio, men är i år utanför topp-tio-listan
Shanghai Composite Index nådde sin högsta punkt 2007 – då var fyra av de tio största börsbolagen kinesiska, med oljejätten PetroChina som nummer 1. I efterdyningarna av den globala finanskrisen steg kinesiska teknikföretag, vars börsvärden svällde rejält tack vare nya affärsmodeller och tillgång till en massiv marknad. Men den kinesiska regeringens nedslag i tekniksektorn och spänningarna med USA har vänt trenden och de kinesiska techbolagen har haft ett svårt år.
USA har lagt nya sanktioner
Framtiden för kinesiska aktier beror på “hur seriöst är USA med att stoppa flödet av finansering till Kina”, säger Toru Nishihama, chefsekonom på den ekonomiska forskningsavdelningen på Dai-ichi Life Research Institute till Nikkei Asia.
USA har den senaste tiden satt mer tryck på Kina, bland annat med sanktioner på företag som misstänks för brott mot mänskliga rättigheter, eller är involverade i militär produktion.
Läs även: 1,92 miljarder i böter och restskatt till kinesisk influencer
Läs även: Kina ökar kontrollen över privata bolag – ”gyllene aktier”
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.